Pop met klassiek mixen blijft lastig

Concert van Jose Gonzalez tijdens het Cross-Linx festival in de Rotterdamse Doelen.
Concert van Jose Gonzalez tijdens het Cross-Linx festival in de Rotterdamse Doelen. Foto Andreas Terlaak

De latrelatie tussen pop en klassiek is na een jaar of tien inmiddels uitgegroeid tot een stabiel huwelijk. Om de liefde te vieren bestaat er intussen ook een rondreizend festival, Cross-Linx, met popzangers die zich laten begeleiden door een orkest, en klassiek geschoolde musici die de popmuziek omarmen.

Dit academisch klinkende concept pakte op de openingsavond, woensdag in de Doelen in Rotterdam, frivoler uit dan verwacht. Zo kon het publiek intekenen voor optredens in kleine ruimtes, waar het aantal toeschouwers nagenoeg overeenkwam met het aantal muzikanten, en daar bijvoorbeeld het Nederlandse Cast Glass horen, dat ingenieuze nummers zong, begeleid door het ongewone instrumentarium van een soort geblazen synthesizer, drums en harp.

De al bekendere Zweeds-Argentijnse José González voerde zijn nummers op drie verschillende manieren uit: solo, met een drummer en pianist, en met de Philharmonie Zuidnederland. Vergeleken bij deze muzikale rijkdom, was het resultaat, zoals vaker bij de introverte Gonzales, nogal vlak.

De IJslandse Ólafur Arnalds is componist en multi-instrumentalist. Omgeven door het grote gezelschap van Philharmonie Zuidnederland én zijn eigen strijkkwartet, creëerde Arnalds een gevarieerd geheel met langzaam aanzwellende elektronische ritmes. Die echoënde beats als vertraagd geweervuur, met gedisciplineerde strijkers, waren indrukwekkend.

Harpiste Lavinia Meijer gaf een solo-optreden, met gesampelde stemmen van vrouwelijke gedetineerden. De combinatie van de beschaafde Meijer en haar harp, met de schor herhaalde frase ‘You lying piece of shit’, was verrassend.

Dat het huwelijk tussen pop en klassiek niet altijd ideaal is, bewees uiteindelijk de Britse zanger Patrick Wolf. Na onenigheid tussen hem en het ensemble over de partituur, sloot Wolf de avond af met een soloshow en speelde verzoeknummers van het publiek.