Pellè spreekt

De vraag stellen is hem beantwoorden: ‘Als je het winnende doelpunt maakt en een van je medespelers aait over je hoofd waardoor je haar in de war raakt, ben je dan boos?’ Nee, dit is geen vraag aan een damesvoetbalkampioen, de hier aangesprokene is de spits van Feijenoord. Inderdaad, uit Rotterdam, de stad waar de overhemden vroeger met opgerolde mouwen in de kledingzaken hingen – en niet omdat het mode was. Daar, in de Kuip, onder het ‘Geen woorden maar daden’, staat nu voor ‘iets meer dan een miljoen euro per jaar’ een Italiaan in de spits die eens in de drie weken bij de barbier zit en bang is dat zijn haar in de war raakt. Geen woorden maar haren. Hij mag blij zijn dat hij niet meer met Theo Laseroms hoeft te trainen.

De haarvraag is een van de duizend vragen in Pellè spreekt, het bestsellende boek waarin de voetballer kwesties toelicht die door fans en andere belangstellenden zijn ingestuurd. Al is bestsellend in deze geen universeel begrip: ondanks de zevende plaats in de nationale verkooplijsten, bleek het in ‘020’ knap lastig om een exemplaar van het boek te vinden. Pas in de uiteraard ver boven alle animositeiten verheven Amsterdamse Bijenkorf lagen twee eenzame exemplaren op een koper te wachten.

Vermoedelijk is Pellè spreekt het langste schoolkrantinterview ooit. Zo lang dat een deel van de werkelijk belangrijke informatie (hij houdt niet van rode saus over zijn pasta) herhaaldelijk terugkomt. Ook blijkt Pellè veel belangstelling voor wetenschap en wiskunde te hebben, wat hem er overigens niet van weerhoudt om te weigeren orgaandonor te zijn omdat hij meent een en ander nog nodig te hebben in een eventueel leven na de dood.

Zijn seksleven leek aanvankelijk op hoe hij voetbalde bij AZ: ‘een hoop gedoe, maar nooit scoren’. Homo is hij overigens niet. Wel een borstenman. In principe. ‘Als ik moet kiezen tussen een perfect lichaam met kleine borsten, of grote borsten op een wat forser lijf, kies ik toch voor dat mooie lichaam. Aan kleine borsten is namelijk altijd wel wat te doen…’

Net als aan je haar. Het blijkt tot de psychologische oorlogsvoering van Pellès tegenstanders te horen dat ze proberen zijn coupe uit model te krijgen. Daar trekt hij zich niets van aan. En wat de door zijn kapsel heen juichende medespelers betreft: ‘Boos word ik er niet van, maar leuk is anders.’