Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Passagier wilde vliegtuig kapen en naar Sotsji - passagiers veilig

Het gekaapte Pegasusvliegtuig in Istanbul.
Het gekaapte Pegasusvliegtuig in Istanbul. Foto Reuters / Ihlas News Agency

Een passagier op een vlucht van Charkov, Oekraïne, naar Istanbul heeft geprobeerd de koers van het toestel naar Sotsji te verleggen, waar momenteel de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen gaande is. Dat meldt de Turkse onderminister van Vervoer volgens persbureau AP. De passagier dreigde dat er een bom aan boord was.

Het toestel is veilig geland op luchthaven Sabiha Gökcen bij Istanbul. Het staat op een ‘veilig terrein’ van de luchthaven geparkeerd. De 110 inzittenden zijn echter wel nog steeds aan boord. Momenteel praten de autoriteiten nog op de passagier in om hem te bewegen zich aan hen over te geven. Volgens verschillende media is hij in hechtenis genomen, maar dat is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Update 20.15 uur: De man die het vliegtuig probeerde te kapen, is opgepakt. Dat meldt AP op gezag van de Turkse staatstelevisie. De Oekraïner zou door de autoriteiten zijn overtuigd om zich over te geven en werd vervolgens ingerekend door de politie. Het ministerie van Vervoer heeft dit nog niet bevestigd.

Update 21.30: De autoriteiten in Turkije hebben nu officieel laten weten dat de man die het vliegtuig probeerde te kapen is aangehouden en dat alle passagiers veilig het vliegtuig uit zijn. Dat meldt AP.

Volgens de onderminister stond de man tijdens de vlucht op, riep hij dat er een bom aan boord was en probeerde hij vervolgens de cockpit in te komen. Volgens het Russische persbureau Interfax was de man zwaarbeschonken en had hij niet echt wapens of explosieven bij zich. De piloot merkte de kaappoging op en waarschuwde het vliegveld. Dat sloeg groot alarm, waarna een F-16 het vliegtuig naar de luchthaven begeleidde. Onderminister Soluk:

“De man werd wijsgemaakt dat het vliegtuig koers zette naar Sotsji. We hopen dat de passagiers in veiligheid kunnen worden gebracht zonder ook maar een bloedneus op te lopen.”

Het zou gaan om een vlucht van luchtvaartmaatschappij Pegasus. De vliegmaatschappij bevestigt in een korte verklaring dat er een “bomdreiging” aan boord van een vlucht vanuit Charkov is geweest.

Gastheer van de Spelen Rusland heeft tal van voorzorgsmaatregelen genomen om de Olympische Winterspelen veilig te doen verlopen. De autoriteiten vreesden dat met name moslimextremisten aanslagen in en rond de speelstad wilden plegen. In december vonden twee zelfmoordaanslagen in Volgograd plaats, op zo’n 650 kilometer van Sotsji, waarbij tientallen doden vielen.