In beeld

Op Cuba maken ze ook van een nepbegrafenis een feestje

Het jaarlijkse festival Pachencho is al meer dan dertig jaar een traditie in het Santiago de las Vegas, een klein dorpje, dat twintig kilometer van Havana ligt. Tijdens het festival wordt Pachenco, een fictieve figuur, zogenaamd begraven. Het dorp loopt met de kist in een processie naar de begraafplaats waar de kist met Pachencho in het graf wordt gezet. Daarna druppelen de dorpsbewoners rum in de mond van Pachencho, waarna hij weer tot leven komt en zijn kist uit klimt. De traditie begon in 1984 toen een dorpsbewoner op het idee kwam om met een nepbegrafenis het eind van het carnavalsseizoen te markeren.
De nepkist wordt de bus in gedragen op weg naar de begraafplaats in Santiago de Las Vegas, Cuba.
AP / Enric Marti
De nepwake voor Pachencho.
AP / Franklin Reyes
Pachencho (Divaldo Aguiar) ligt in zijn kist, terwijl Carmen Zamora die zijn weduwe speelt, een hand legt op zijn hoofd. "Opnieuw geboren worden, is het mooiste dat er is", zei Aguiar.
AP / Franklin Reyes
Divaldo Aguiar, die de laatste vijf jaar de rol van Pachencho speelt, ligt in zijn kist terwijl zijn zogenaamde vrouw Carmen Zamora, bloemen erop legt.
AP / Frank Reyes
Divaldo Aguiar, die de rol van Pachencho speelt , wordt in zijn nepkist gedragen over de begraafplaats in Santiago de Las Vegas, Cuba.
Foto AP / Enric Marti
Dorpsbewoners slaan op de trom tijdens het festival.
AP / Franklin Reyes
Carlos Pineiro speelt op twee trompetten tegelijk tijdens de nepbegrafenis.
AP / Franklin Reyes
Begrafenisondernemers laten de kist met Pachencho (Divaldo Aguiar) zakken op de begraafplaats in Santiago de Las Vegas, Cuba. Een man die verkleedt is als priester slaat een kruis.
AP / Franklin Reyes
Dorpsbewoners geven de rum door bij het nepgraf op de begraafplaats in Santiago de Las Vegas, Cuba.
AP / Enric Marti
Dorpsbewoners gieten rum in de mond van Pachencho (Divaldo Aguiar)als onderdeel van de begrafenis en het feestritueel.
AP / Franklin Reyes