Ook geen vloeistoffen op vluchten VS van en naar Rusland

Lange rijen passagiers op het vliegveld International Thurgood Marshall Airport, in Linthicum, Maryland. Veel vluchten werden vertraagd door de strenge veiligheidsmaatregelen.
Lange rijen passagiers op het vliegveld International Thurgood Marshall Airport, in Linthicum, Maryland. Veel vluchten werden vertraagd door de strenge veiligheidsmaatregelen. Foto AP / The Capital, Paul W. Gillespie

Nadat gisteren de Verenigde Staten al waarschuwden voor explosieven in tandpastatubes hebben de VS alle vloeistoffen, gels en poeders in de ban gedaan op vluchten van en naar Rusland verscherpt. De maatregel wordt genomen in verband met de Olympische Winterspelen in Sotsji, die vandaag worden geopend.

Delta Airlines, de enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij met een vaste rechtstreekse dienstregeling op Rusland, heeft de waarschuwing van de Transportation Security Administration op zijn website gezet. Eventuele terroristen zouden explosieven tijdens de vlucht of vlak na de landing in het Russische Sotsji tot ontploffing willen brengen. Er zou geen sprake zijn van een ‘specifieke dreiging’.

De angst voor een terroristische aanslag van islamistische extremisten uit conflictgebieden als Tjetsjenië, Ossetië en Dagestan is groot. Meteen achter de bergen begint de Noordelijke Kaukasus, het gewelddadigste gebied van Rusland. Om die reden hebben de Russen tienduizenden politieagenten en militairen ingezet.

Nederlanders die naar Sotsji gaan, krijgen het advies zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Uit een reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt verder dat fans rekening moeten houden met een aanslag en de aanwezigheid van veel politiemensen en uitgebreide veiligheidscontroles.

De laatste Nederlandse sporters zijn inmiddels ook aangekomen in het Olympisch dorp.