Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

‘NS overweegt gratis bewaakte fietsenstallingen’

Onbewaakte fietsenstalling bij het station in Leiden. De NS vindt dat de grote aantallen fietsen bij stations ontsierend zijn en overweegt daarom de bewaakte fietsenstalling gratis te maken.
Onbewaakte fietsenstalling bij het station in Leiden. De NS vindt dat de grote aantallen fietsen bij stations ontsierend zijn en overweegt daarom de bewaakte fietsenstalling gratis te maken. Foto ANP / Koen Suyk

Treinreizigers kunnen mogelijk binnenkort gratis hun fiets parkeren in bewaakte stallingen bij de treinstations. De NS wil op die manier de wildgroei aan fietsen rondom de stations terugdringen samen met Prorail en de gemeenten. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken waar De Telegraaf vandaag over schrijft.

Alleen de reizigers die hun fiets langer dan 24 uur stallen, zouden moeten betalen in de toekomst. De spoorwegen ergeren zich aan de janboel rond de stations die de grote hoeveelheid fietsen veroorzaakt, citeert de krant:

“Fietsen worden makkelijk en snel gedumpt buiten de fietsenrekken rond het station. Dat verontreinigt het aanzicht van het station en de gemeente.”

Volgens berekeningen van de NS blijven op dit moment dagelijks dertigduizend plekken onbezet in bewaakte fietsenstallingen. De spoorwegen gaan onderzoeken of het zelf de bergingen gaat exploiteren. De NS wil de bergingen sterk verbeteren en verlengt de huur van veel van de exploitanten van de fietsenhokken niet.