Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

NRC voorspelt zeven keer goud en vijftien medailles in Sotsji

Omdat er op bijna alle afstanden ook nog medaillekansen liggen, becijferen de NRC-redacteuren een totaal van vijftien medailles.
Omdat er op bijna alle afstanden ook nog medaillekansen liggen, becijferen de NRC-redacteuren een totaal van vijftien medailles. Foto AP / Pavel Golovkin

Het leukste tijdverdrijf voorafgaand aan de Olympische Spelen is te voorspellen welk succes Nederland zal boeken. De chef de mission hoopt, bescheiden, op negen medailles. De redacteuren van NRC Handelsblad in Sotsji denken dat Nederland zelfs zeven keer goud kan winnen en vijftien medailles in totaal.

De 5 en de 10 kilometer bij de mannen, de twee ploegenachtervolgingen en de 1.500 meter bij de vrouwen. Op die schaatsnummers zou Nederland in ieder geval goud kunnen, en misschien wel moeten, halen. Maar volgens NRC-redacteur Maarten Scholten zijn er nog meer kansen op goud. Nrc.nl belde met hem in Sotsji:

“Michel Mulder is ook in vorm. Hij zou best goud op de 500 meter kunnen halen. En op de ploegenachtervolging bij het shorttrack maken de mannen ook kans op goud.”

Als die voorspellingen uitkomen, neemt Nederland zeven keer goud mee naar huis. Omdat er op bijna alle afstanden ook nog medaillekansen liggen, becijferen de NRC-redacteuren een totaal van vijftien medailles.

En zelfs dan kan het onverwacht nog beter uitpakken, constateert Scholten na het bekijken van de trainingen op de ijsbaan.

“Het is te zien dat Mark Tuitert heel goed in orde is. Op de 1.500 meter ontloopt het veld elkaar niet veel. Hij zou daar nog voor een verrassing kunnen zorgen. Jan Smeekens zou het ook nog heel goed kunnen doen op de 500 meter. Verder valt tijdens de trainingen op dat de Tsjechische Martiná Sáblíková goed rijdt en de Russen erg scherp zijn. Al zal Ivan Skobrev het toch echt moeten afleggen tegen Kramer.”

Economen voorspellen ook medaillewinnaars

Dat zijn de voorspellingen van de kenners langs de baan. Er wordt ook gebruik gemaakt van computermodellen die weer andere uitkomsten geven. Zo hebben economen van de Rijksuniversiteit Groningen net als statistiekbureau Infostrada hun voorspellingen gedaan voor de komende Winterspelen.

Over de uiteindelijke winnaar van het algemene medailleklassement lopen de meningen van deze twee voorspellers uiteen, maar over de kansen op Olympische medailles voor Nederland zijn ze het nagenoeg eens.

Infostrada voorspelt opmerkelijk genoeg goud voor Bob de Jong (10 km) en het verwachte goud voor Sven Kramer (5 km) en Ireen Wust (1.500 m), naast twee keer goud op de ploegenachtervolging. Voor de bookmakers is Sven Kramer de favoriet op 5 én 10 kilometer.

Economische voorspelling kijkt niet naar individuen

In het model van de Groningers worden er geen namen bij de medailles gezet, hun model baseert de voorspellingen op de drie voorgaande Spelen en de wereldkampioenschappen voorafgaand aan de Spelen. Door niet naar individuen te kijken, zeggen de economen hun model statistisch zuiver te houden. De economen gaan uit van veertien medailles, zes keer goud, vijf keer zilver en drie keer brons.

De Groningers rekenen op een gemiddelde afwijking met de werkelijkheid van twee medailles. Econoom Gerard Kuper zegt tegen Kennislink dat er altijd onverwachte uitschieters kunnen zijn:

“Denk aan Mark Tuitert bij de laatste spelen; zijn gouden plak was niet te voorspellen. Dat houd je altijd; het zit ingebakken in de statistische benaderingen. Wat we wél kunnen zeggen is dat ons model de best mogelijke voorspelling is die je kan maken, puur met statistische middelen.”

Als het model van de Groningers in 2002 was toegepast hadden ze er een medaille naast gezeten, in 2006 zat het model er twee medailles naast en in 2010 hadden ze drie zilveren medailles te veel voorspeld.

Infostrada denkt dat de VS meeste medailles winnen

Volgens het model van Infostrada winnen de Verenigde Staten de meeste medailles. Rusland staat in die voorspelling op plek vijf in de medaillespiegel. De Groningse economen hechten veel meer waarde aan het thuisvoordeel en voorspellen dat Rusland de grote winnaar wordt tijdens de Winterspelen.

Van Nicolien Sauerbreij wordt niet verwacht dat zij net als in 2010 goud haalt op de reuzenparallelslalom bij het snowboarden. Bij het shorttrack is Sjinkie Knegt de gevaarlijke outsider. Ook in de relaynummers voor landen zou Nederland kans kunnen maken op een medaille bij het shorttrack. Niemand durft daar echter op te rekenen.

The Wall Street Journal heeft ook een model gemaakt dat aan voorspellingen doet. Volgens die prognose wint Nederland zes gouden medailles op een totaal van twaalf. Daar staat Noorwegen bovenaan de medaillespiegel.

NOS hoopt op 22 medailles

De NOS is het meest optimistisch en waarschijnlijk niet helemaal realistisch. Zij rekenen op 7 keer goud, 7 keer zilver en 8 keer brons. Chef de mission Maurits Hendriks is een stuk voorzichtiger en hoopt op negen medailles.