NAC onder verscherpt toezicht van de KNVB

NAC Breda staat er financieel niet goed voor bij de KNVB. Dat meldt de voetbalbond vandaag. Ook De Graafschap, Excelsior en Fortuna Sittard zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1.

Het Rat Verlegh stadion tijdens de persdag van NAC, in 2012.
Het Rat Verlegh stadion tijdens de persdag van NAC, in 2012. Foto ANP / Toin Damen

NAC Breda staat er financieel niet goed voor bij de KNVB. Dat meldt de voetbalbond vandaag. Ook drie andere clubs in het betaald voetbal - De Graafschap, Excelsior en Fortuna Sittard -zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1.

De vier clubs moeten een plan van aanpak opstellen dat erop is gericht ze binnen drie jaar structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. NAC bezet momenteel de elfde plaats in de Eredivisie, meldt persbureau Novum. De Graafschap, Excelsior en Fortuna spelen in de Jupiler League.

Al jaren tekort bij NAC

NAC kampt al jaren met financiële tekorten. Voetballer Anthony Lurling, die jaren voor de club speelde, zei in november nog tegen onze sportredacteur Rob Schoof dat hij niet beter weet.

“Het ergste is: ik schrik er niet meer van. In het begin denk je nog: het zal toch niet weer? Maar dan gaan we snel weer over tot de orde van de dag.”

De club en de gemeente Breda houden al jaren crisisoverleg. NAC klopte er aan in de hoop op een verlaging van de huursom voor het stadion, maar het geduld met de plaatselijke trots raakt zo langzamerhand op, schreef Schoof.

De huur van NAC aan de gemeente Breda – 1,2 miljoen euro per jaar – is een erfenis uit het verleden: om een dreigend faillissement in 2003 af te wenden kocht de gemeente het stadion al van NAC, voor 15,7 miljoen euro. Maar de hoge huurlasten hangen de club als een molensteen om de nek.

In december liet NAC al weten in categorie 1 van de zogeheten “Financial Rating System” te worden geplaatst. Nu is dat officieel.

Strikt regime voor zorgenkindjes betaald voetbal

Naast de vier clubs in categorie 1, scoren negentien clubs voldoende (goed voor een indeling in categorie 2) en tien clubs in de hoogste categorie 3. NAC en de andere clubs moeten zich “strikt” aan hun plan van aanpak houden. Doen ze dat niet, dan riskeren de clubs sancties variërend van een waarschuwing tot punten in mindering.

De indeling van de clubs in het betaald voetbal is gebaseerd op de jaarcijfers over het seizoen 2012-2013 en de prognose voor 2013-2014. Vorig jaar werden vijf clubs ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1. Van de clubs die destijds tot de financiële zorgenkindjes behoorden, staat alleen Fortuna Sittard nog onder verscherpt toezicht.

Gros clubs krijgt voldoende

Negentien clubs krijgen van de KNVB een voldoende, waaronder de eredivisieteams Vitesse, Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen, PEC Zwolle, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur en ADO Den Haag.

In categorie drie, voor de financieel gezonde clubs, zitten Ajax, PSV, AZ, sc Heerenveen, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, Almere City FC, FC Oss en Telstar.

“De KNVB merkt dat clubs in het algemeen hard werken aan hun financiële beleid”, zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal tegen Novum.

“De KNVB juicht dat toe, want dat is in het belang van het gehele Nederlandse voetbal. Het mooiste zou zijn als al die inspanningen erin zouden resulteren dat er geen enkele club meer tot categorie 1 behoort, maar gezien het economische klimaat moeten we daarin realistisch zijn.”

FC Twente werd nog niet ingedeeld. Door een “specifiek en technisch aspect in de beoordeling van hun cijfers” heeft de KNVB nog niet tot een definitief besluit over de financiële situatie van de club.

De indeling:

  • Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, Fortuna Sittard en NAC Breda.
  • Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Feyenoord, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse, VVV-Venlo en Willem II.
  • Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.