Moeder aarde neemt wraak

Foto Reuters/EddieKeogh

Het is niet fraai wat uitlaatgassen doen met de planeet. Moeder aarde krijgt het warmer en warmer, maar soms neemt ze wraak op de vervuilende voertuigen. Zoals hier in het Zuid-Engelse Walters Ash. De auto die werd verzwolgen, is nooit meer teruggevonden. Nu wordt er beton gestort in het gat om het weer op te vullen.

Dit soort zinkgaten, ook wel zinkputten of sinkholes genoemd, komen ook in Nederland voor. Een 51-jarige vrouw uit Bergen op Zoom kreeg vorig jaar augustus de schrik van haar leven toen ze in haar eigen tuin plots wegzakte in de grond. Eerst verdwenen de tuintegels en toen zij zelf. Omdat ze slecht ter been is, kwam ze niet meer los uit het gat en moest de brandweer haar uit haar benarde positie bevrijden.

Zinkputten kunnen ontstaan als verzadigde grond door zware regenval wegzakt in dieper liggende holtes. Het water kan dan als in een doucheputje naar beneden kolken. Het zuidwesten van Engeland is de voorbije dagen en weken getroffen door zware regenval.