Terugkijken: de hoogtepunten van Sotsji’s openingsceremonie

Ze zijn begonnen: de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het zijn de duurste Spelen ooit, de openingsceremonie – ook wel ‘de Grote Poetinshow’, zoals een correspondent van de NOS het vanochtend noemde – was dus behoorlijk spectaculair. Kijk hier de belangrijkste momenten terug.

De Nederlandse vlaggendrager Jorien ter Mors, shorttrackster, loopt voor de Nederlandse afvaardiging uit.
De Nederlandse vlaggendrager Jorien ter Mors, shorttrackster, loopt voor de Nederlandse afvaardiging uit. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Ze zijn begonnen: de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het zijn de duurste Spelen ooit, de openingsceremonie - ook wel ‘de Grote Poetinshow’, zoals een correspondent van de NOS het vanochtend noemde - was dus behoorlijk spectaculair. Kijk hier de belangrijkste momenten terug.

Het spektakel duurde van even na vijven tot acht. De Russische president Vladimir Poetin en IOC-voorzitter Thomas Bach werden een speciaal welkom geheten en in een uitgebreide show werden de hoogtepunten uit de geschiedenis van het gastland vertoond. Onze sportredacteur Henk Stouwdam, aanwezig bij de ceremonie, viel onder meer op dat er behoorlijk wat stoelen leeg waren:

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam De Winterspelen in Sotsji staan op punt van beginnen, maar in stadion van de openingsceremonie opvallend veel lege plekken.

En lette goed op de outfits van de ploegen:

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Duitse ploeg in regenboogkleding. Statement?
Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Sporters van Kaaiman Eilanden in de korte broek. Dat zijn nog eens bikkels.
Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Jamaica opvallend populair in Rusland.
Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Die Russen lopen erbij als gemankeerde Kerstmannen.

Onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte waren aanwezig. En het koninklijk echtpaar had er zin in:

Dat meldden ze ook op Twitter:

Twitter avatar KHtweets Koninklijk Huis Koningspaar: “De Olympische Winterspelen zijn geopend. Wij wensen onze Nederlandse sporters veel succes en hopen op medailles!”

Even na het begin ging het wel al even mis, toen niet alle vijf de olympische ringen werden getoond. De rechterring, die staat voor ethiek, ging niet open:

De sporters betraden iets over half zes het stadion, aangevoerd door de Grieken. Alfabetisch ging dat overigens niet. Of toch wel?

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Wie de volgorde van opkomst niet begrijpt. Dat gaat volgens het Russische alfabet, zegt mijn Slowaakse buurman. #rarejongensdierussen

Na een half uur was Nederland als 52e aan de beurt. Onder aanvoering van vlaggendraagster Jorien ter Mors kwam de 31-koppige delegatie het Fisjt-stadion in. Premier Mark Rutte werd op de tribune breeduit lachend in beeld gebracht:

Niet alle Nederlandse sporters waren bij de openingsceremonie aanwezig. Schaatsers als Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, die morgen op de vijf kilometer in actie komen, bleven in hun hotelkamers in het olympisch dorp om nog wat rust te nemen.

Bach riep in zijn speech vooral op tot vreedzaamheid.

“De Olympische Spelen bouwen bruggen die mensen verenigen, niet om ze te scheiden. Heb de moed om uw geschillen in vreedzaamheid op te lossen en niet over de rug van de sporters. Laat de Spelen een voorbeeld voor een vreedzame samenleving zijn, zonder discriminatie”

Er is in de aanloop naar de Spelen nogal wat ophef geweest over de schending van mensen-, en met name homorechten in Rusland. Na Bach verklaarde Poetin om 19.26 uur Nederlandse tijd de 22ste Olympische Winterspelen officieel voor geopend:

IOC-voorzitter Thomas Bach riep in zijn speech vooral op tot vreedzaamheid.

“De Olympische Spelen bouwen bruggen die mensen verenigen, niet om ze te scheiden. Heb de moed om uw geschillen in vreedzaamheid op te lossen en niet over de rug van de sporters. Laat de Spelen een voorbeeld voor een vreedzame samenleving zijn, zonder discriminatie.”

Om acht uur werd het olympisch vuur ontstoken door Vladislav Tretjak en Irina Rodnina en begonnen de Spelen dus écht:

Overigens vond ondertussen in Amsterdam een ‘alternatieve olympische ceremonie’ van COC Nederland bij het Homomonument plaats. Ruim duizend mensen spraken daar hun ongenoegen uit over de Russische antihomowet.

Bekijk ook onze fotoserie van de ceremonie in Sotsji:

Óf kijk de hele uitzending van de ceremonie terug: