KPMG onderzoekt eigen rol bij omkoping SBM

Aandelenkoers SBM daalde vanmorgen ruim 15 procent

Accountantsorganisatie KPMG doet onderzoek naar de eigen controle op de boeken van maritiem dienstverlener SBM Offshore, die verwikkeld is in een groot omkoopschandaal in verschillende landen. Dat zegt bestuurder Marc Hogeboom van KPMG. Eerder bleek dat KPMG-accountants bij een andere klant, bouwbedrijf Ballast Nedam, omkoping hadden verhuld. KPMG trof daarvoor een schikking met justitie. En is vervolgens dossiers van meerdere klanten gaan onderzoeken, waaronder SBM Offshore.

SBM Offshore zou tussen 2005 en 2011 een bedrag van ruim 250 miljoen dollar (185 miljoen euro) hebben betaald aan steekpenningen in verschillende landen. Dat staat in een document dat is gepubliceerd op Wikipedia waarover zakenblad Quote gisteren berichtte.

Daarmee werd bekend dat de vermeende omkoping die SBM Offshore zelf al eerder bekendmaakte, veel groter is dan gedacht. Het aandeel kelderde vanmorgen hard. In de ochtendhandel stond de koers op een verlies van ruim 15 procent.

In het Wikipediadocument staat gedetailleerd omschreven hoe SBM Offshore betalingen deed aan tussenpersonen in Angola, Equatoriaal Guinea, Brazilië, Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Zo wordt de naam van Gabriel Obiang genoemd, de tweede zoon van president Teodoro Obiang van Equatoriaal Guinea. Obiang zou ruim 7 miljoen dollar hebben ontvangen.

Ook staat in het document dat de voormalige bestuursvoorzitter Tony Mace van de betalingen op de hoogte zou zijn geweest. Mace stapte in 2011 op wegens mislukte projecten.

SBM Offshore is al sinds 2012 bezig met een intern onderzoek naar omkoping. Dat maakte het bedrijf vorig jaar bekend.

Vanmorgen reageerde SBM Offshore op de berichtgeving over het Wikipediadocument, via een persbericht op de website. Daarin bevestigt het bedrijf dat de informatie door een voormalig werknemer op internet werd geplaatst. Dat deed hij al op 18 oktober, maar SBM Offshore ontdekte dat pas vorige week. De werknemer was nauw betrokken bij het interne onderzoek.

De voormalige werknemer meldde op Wikipedia dat hij het bedrijf verliet nadat hij zijn onvrede had geuit over de verhullende aanpak van „criminele activiteiten” door het bedrijf. In maart 2013, bijna een jaar later, dreigde hij volgens SBM Offshore het „illegaal verkregen materiaal” naar buiten te brengen. Tenzij SBM Offshore bereid was hem 3 miljoen euro betalen.

Nadat SBM Offshore weigerde de oud-werknemer te betalen, zou hij zijn overgegaan tot publicatie op Wikipedia. SBM Offshore zegt dat het stappen onderneemt tegen de oud-werknemer.