Isoleren in plaats van sparen

De energiebespaarlening is een door het ministerie van Economische Zaken, Landbou en Innovatie gesubsidieerde lening voor energiebesparende maatregelen die je via ikinvesteerslim.nl kunt aanvragen. Per jaar betaal je 3,7 procent voor een 7 jaars lening en 4 procent voor een 10 jaars lening (rente en kosten). Een alternatief is het in 2009 opgerichte greenloans.nl (van ABN Amro). Daar betaal je (zonder subsidie) 5,5 procent voor een 15 jaars zonnepanelen lening.

Voor ieder wat wils dus. Geld investeren in energiebesparende maatregelen levert je al jaren meer op dan geld op een spaarrekening. Goed dus voor je wooncomfort, je portemonnee en het milieu. Toch zetten mensen hun spaargeld nog steeds niet massaal om in isolatiemateriaal en zonnepanelen.

Het gaat niet alleen om geld. Mensen willen zekerheid over de besparing zonder gedoe. En liefst ook nog zonder overlast in huis. We hebben goede bedrijven nodig die een zorgeloze oplossing aanbieden: dus het isolatiewerk doen, zonneboiler, zonnepanelen en een nieuwe ketel installeren en alles goed inregelen en, heel belangrijk, met een stevige prestatiegarantie op de beloofde besparing.

Financiering zal een onderdeel uitmaken van die zorgeloze oplossing, maar niet meer dan dat.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC