Google en Channel 4 bekennen kleur met ‘regenboogprotest’ tegen Poetin

Arme Poetin. Vandaag moet ‘De Dag’ zijn, zijn dag waarop hij Rusland kan laten stralen als trotse gastheer voor de Olympische Winterspelen. Maar op de dag van de openingsceremonie in Sotsji wil het issue dat hem een doorn in het oog is, maar niet verdwijnen. Nu hebben Google en het Britse Channel 4 weer hun logo veranderd in de kleuren van de regenboog.

Schermafbeelding video Channel 4 / YouTube
Schermafbeelding video Channel 4 / YouTube

Arme Poetin. Vandaag moet ‘De Dag’ zijn, zijn dag waarop hij Rusland kan laten stralen als trotse gastheer voor de Olympische Winterspelen. Maar op de dag van de openingsceremonie in Sotsji wil het issue dat hem een doorn in het oog is, maar niet verdwijnen. Nu hebben Google en het Britse Channel 4 weer hun logo veranderd in de kleuren van de regenboog.

Google’s zoekmachinelogo toont tekeningen van sporten tegen een achtergrond van regenboogkleuren. Onder de afbeelding staat een citaat uit het Olympisch Handvest:

“Het beoefenen van sport is een mensenrecht. Ieder individu moet de mogelijkheid hebben om sport te beoefenen, zonder discriminatie van welke aard dan ook en in de geest van de Olympische gedachte. Dit vereist wederzijds begrip in de geest van vriendschap, solidariteit en fair play.”

Schermafbeelding van de homepage van Google in de kleuren van de regenboog. Foto ANP

Het bedrijf wilde zelf geen reactie geven op de Google Doodle en zei dat de afbeelding voor zich spreekt. Maar het is natuurlijk niet moeilijk te concluderen dat Google voorvechters van homorechten op deze manier een hart onder de riem wil steken.

Channel 4: be proud on Gay Mountain

In een kleurrijk protest tegen de anti-homowetgeving in Rusland heeft Channel 4 het normaliter zwart-witte logo van de zender ook veranderd in de kleuren van de regenboog. Tegen de Britse krant the Guardian zegt de zender dat het op deze manier de start van de Winterspelen wil vieren en “alle sporters, homoseksueel of hetero” wil steunen. De zender heeft ook het fysieke logo dat buiten staat bij het hoofdkantoor in Londen omgetoverd in de regenboog.

En Channel 4 heeft zelfs een speciaal filmpje gemaakt waarin op cabarateske wijze een statement wordt gemaakt. In een over de top reclame om de tv-verslaggeving te promoten, wenst de zender alle olympische sporters succes: “good luck gays on gay mountain”.

The olympics have always been a little gay

En daar blijft het niet bij. In een online campagne betogen het Canadese Instituut voor Diversity en Inclusion (CIDI) en reclamebureau Re-think dat de Spelen eigenlijk “altijd een beetje gay zijn geweest”. Het filmpje toont twee mannelijke bobsleeërs voordat ze aan hun rit beginnen. De directeur van CIDI, Michael Bach, zegt tegen de Britse krant The Independent dat “de discriminatie in Rusland onacceptabel is“.

Bart Eeckhout, de commentator van de Belgische krant De Morgen, twitterde vanmorgen de eigen advertentie van de krant waarin ook een duidelijk statement wordt gemaakt. Onder de advertentie, die de krant vandaag op pagina twee heeft gezet, staat:

De burgemeester van Sotsji ontkent de aanwezigheid van homo’s in zijn stad. Hij had net zo goed kunnen ontkennen dat de zon elke dag opkomt. Holebi’s zijn overal ter wereld vanzelfsprekend. Tijd dat ze daar ook in Sotsji aan wennen. De Morgen wenst Poetin veel succes met zijn homovrije Spelen.

De hoofdredacteur van de krant, Yves Desmet, zegt tegen de Volkskrant dat de krant door het beeld geprikkeld werd.

“Het is een traditie van De Morgen om een statement over iets dat ons niet bevalt gepaard te laten gaan met een advertentie. We zijn er de redactie mee over gegaan, drie mensen waren tegen, twintig waren voor. Dan geldt het democratisch recht. Ik heb ook vier homovrienden gebeld en die waren unaniem akkoord.”

Zeven openlijk niet-heteroseksuele olympiërs

En de sporters zelf? Voor zover bekend doen er aan de Olympische Winterspelen in Sotsji zeven sporters mee die open zijn over hun geaardheid, allen vrouw, onder wie drie Nederlanders: schaatsster Ireen Wüst, die biseksueel is, shorttrackster Sanne van Kerkhof, de ex van Wüst en snowboardster Cheryl Maas. De laatste verscheen bij de training van de week met handschoenen met daarop een regenboog, waarmee ze duidelijk naar de camera zwaaide:

De overige openlijk niet-heteroseksuele sportsters zijn de Australische snowboardster Belle Brockhoff, de Canadese schaatster Anatasia Bucsis, de Australische skischansspringster Daniela Iraschko-Stolz en de Sloveense langlaufster Barbara Jezersek.