Geld lenen levert geld op

Welke kansen biedt de energiebespaarlening en gaat dat mensen over de streep trekken?

Denkt u erover te investeren in het energiezuinig maken van uw huis maar twijfelt u nog, bijvoorbeeld omdat u niet voldoende spaargeld heeft? Dan heb ik twee aanraders.

Ten eerste: denk naast de besparing op uw energierekening ook aan de directe voordelen zoals comfort. Een energiezuiniger huis levert een prettiger leefklimaat op: minder vocht, tocht en geluid.

Ten tweede: oriënteer u eens op de Energiebespaarlening. Het is één van de maatregelen uit het SER Energieakkoord en is een samenwerking tussen de overheid en een aantal banken. De lening met een lage rente (actueel 3,4 tot 3,8 procent) mag alleen worden gebruikt om te investeren in duurzame maatregelen die besparen op uw energielasten.

Als u een lening overweegt, is het wijs om te beginnen met de maatregelen die in uw geval de grootste besparing opleveren. Met adviesmodules als verbeteruwhuis.nl kunt u een eenvoudig bespaarplan opstellen, op maat voor uw huis. Vaak zijn spouwmuur- en vloerisolatie het meest interessant: relatief goedkoop en direct veel besparing. Een zonneboiler is wel goed voor het milieu maar geen financiële klapper. Het dak isoleren daarentegen wel.

Wek ik nu uw belangstelling? Dan heb ik u over de streep getrokken en werkt de aanjaagfunctie van de Energiebespaarlening. Denkt u: mooi verhaal, maar geld lenen kost geld. Dan hebt u twee keer gelijk. Natuurlijk kunt u beter met uw spaargeld investeren, dat rendeert beter in uw huis dan op uw spaarrekening. Maar hebt u dat niet, dan kan ik u in dit geval verzekeren: geld lenen voor energiebesparing levert geld op.