Deze zusjes maken alle drie kans op een medaille, alle drie op hetzelfde onderdeel

Elke dag van de Spelen bespreekt sportredacteur Sam de Voogt iets opvallends. Vandaag: de drie zusjes Dufour-Lapointe, die op de moguls alledrie kans maken op medailles.

De zusjes Chloe (links), Justine (midden) en Maxime (rechts) Dufour-Lapointe.
De zusjes Chloe (links), Justine (midden) en Maxime (rechts) Dufour-Lapointe. Foto AFP/ Marc Braibant

Elke sporter die in actie komt in Sotsji is automatisch lid van de olympische familie, zoals het saamhorigheidsgevoel dat heerst tijdens een Spelen poëtisch wordt verwoord. Maar op sommige sporters is die benaming meer van toepassing dan op andere. Bij het skionderdeel moguls, zo hard en vloeiend mogelijk een helling met onmogelijke hobbels af, maken drie zusjes kans op medailles.

Maxime (24), Chloé (22) en Justine (19) Dufour-Lapointe zijn respectievelijk de nummers vijf, drie en twee van de wereld. Deze week plaatsten ze zich namens Canada voor de finale van de moguls.

Bekijk het interview van de zusjes met de BBC.

Het is niet voor het eerst dat familiebanden voorkomen op de Spelen. Nederland heeft medaillekandidaten op de 500 meter bij het schaatsen in tweelingbroers Ronald en Michel Mulder.

Van haat en nijd is bij de drie zusjes uit Quebec geen sprake. Moeder Johane Dufour heeft ze voorgehouden dat de bloedband er voor altijd is, de sportcarrière maar voor even. Dus gaan ze op jacht naar olympische glorie. Gezamenlijk. Chloé heeft de beste papieren, ze werd vorig jaar wereldkampioen.