Een kerstboom vol boeken–bv’s

Of Polare gered wordt, was vanmorgen nog onduidelijk. Maar een schuldeiser vraagt wel al faillissement aan voor dochterbedrijf De Slegte.

Eigenlijk doen ze alleen zaken met Friezen. En juist toen ze een keer een uitzondering maakten, ging het mis. Rein Brandsma en de broers Rob en Tom Genee, vastgoedondernemers in Friesland, kochten in 2006 een groot pand aan de Nieuwestad, de grote winkelstraat in Leeuwarden. Ze verhuurden het aan boekhandel De Slegte, die twee jaar geleden opging in Polare. Maar hoewel De Slegte niet meer bestaat, zijn ze nog lang niet van hun huurder af.

Sinds De Slegte, dat bekend was van tweedehandsboeken en ramsj, eind vorig jaar introk bij Polare (voorheen Selexyz, voorheen De Tille), is het pand aan de Nieuwestad in gebruik als ‘boekenoutlet’: verkoper van ramsj. Er staat geen naam meer op de gevel. In de etalage hangt de aankondiging dat alle boeken voor de helft van de prijs weggaan.

Een groot deel van het enorme pand, waar sierpleisterwerk en schouwen met ornamenten herinneren aan betere tijden, wordt niet meer gebruikt. De lichten zijn uit en het is er koud. Een straalkacheltje bij de kassa houdt de enige verkoopster, die niet met de pers mag praten, warm.

Om kosten te besparen is de winkel alleen ’s middags open. Woensdagmiddag om half vier waren er vijf klanten in de winkel. Dat viel nog best mee, gezien eerdere geluiden dat de omzet van een middag ook wel eens vijf euro kan bedragen. „Dit is dan ook meteen het hoogtepunt”, laat de verkoopster zich ontvallen.

De verhuurders hebben sinds drie maanden geen huur meer gekregen en willen verhaal halen. De vraag is alleen wie de huurder precies is. Daarover zijn ze in conflict met Paul Dumas, directeur en eigenaar van Polare. De twintig winkels van deze keten zijn wegens geldproblemen al ruim een week dicht. Elk moment kan duidelijk worden of Polare wordt overgenomen. Maar dat weerhoudt de verhuurders er niet van mogelijk vandaag al het faillissement van boekhandel De Slegte aan te vragen. Want op papier bestaat dat bedrijf nog wel.

Eind november schreef Dumas een brief aan Genee en Brandsma met de aankondiging dat vanaf half november niet De Slegte, maar een nieuw bedrijf, boekenoutlet Leeuwarden, de huurder zou zijn. De Slegte was opgesplitst in 11 boekenoutlets, gevestigd in panden waar vroeger boekhandel De Slegte zat. Dumas schreef ook te verwachten dat er te weinig omzet zou zijn om de huur te kunnen betalen. Vanaf 1 december heeft hij dat dan ook niet meer gedaan.

De boekenoutlets zijn grote kostenposten door de hoge huren en de lage omzet. Volgens Tom Genee en zijn advocaat Ruud Glas is de splitsing bedoeld om de outlets op afstand van Dumas zelf te zetten, en om van de huurcontracten af te komen.

Het contract voor de Nieuwestad loopt nog drie jaar, voor een bedrag van 100.000 euro per jaar. Genee: „Die huur is vastgesteld in de gouden jaren. Als Dumas van tevoren met ons een gesprek was aangegaan, hadden we die best willen verlagen, misschien zelfs halveren. Maar je stuurt niet zo’n lullig briefje. Dat zet kwaad bloed.”

Het lukte de partijen niet een afkoopsom af te spreken. Bovendien, zeggen de verhuurders, had Dumas volgens het huurcontract toestemming moeten vragen toen hij de huurder veranderde. Dat dit niet gebeurd is levert volgens de verhuurders een boete van ruim 500 euro per dag op. Zij zeggen inmiddels een vordering te hebben van ruim 450.000 euro.

Volgens Dumas betekent de splitsing niet dat er een andere huurder is. Hij heeft voorgesteld om 10 procent van de omzet als huur te betalen. Onbespreekbaar voor de verhuurders. Genee: „Dumas zegt dat de omzet over heel vorig jaar enkele tienduizenden euro’s was. Dan zouden wij bijvoorbeeld 3.000 euro per jaar krijgen.” Dumas zegt dat de omzet zou gaan stijgen, maar de verhuurders hebben daar geen vertrouwen in.

De meeste van de tien andere panden waar nu outlets zitten, zijn eigendom van de weduwe van Jan de Slegte. Ook daar is sprake van een huurachterstand, alsmede bij de verhuurder van het pand aan de Rotterdamse Coolsingel en dat aan het Koningsplein in Amsterdam, waar een grote Polare- winkel is gevestigd.

„Boekenoutlet Leeuwarden is een lege bv”, zegt advocaat Glas. „Dus vragen wij het faillissement aan van De Slegte. En als daar niets te halen valt, kom je uit bij de bestuurder van DSS Holding.” Dat is het moederbedrijf waar ook de Polare-winkels onder vallen. Boven DSS Holding staat weer DSS Ventures, en daarboven SanDom bv, de persoonlijke holding van Dumas. Onder deze holding valt ook ProCures, de investeringsmaatschappij die Free Record Shop overnam.

„Een kerstboom van bv’s”, noemt advocaat Glas deze constructie. „Als De Slegte failliet gaat, kan de curator overwegen om de bestuurder aansprakelijk te stellen. Dat kan als er aantoonbaar sprake is van wanbeleid. En dan kan die kerstboom omvallen.”

Een overname van DSS zal Glas niet weerhouden van de faillissementsaanvraag. „Ik neem aan dat een overnemende partij niet snel bereid is om ook de huurachterstand mee te nemen.” Genee verwacht niet dat hij nog geld krijgt. „Maar we willen wel de winkel terug. En we willen aan Dumas laten zien dat het zo niet werkt.”