Een interview als een bokswedstrijd

Zien Film

Frost/Nixon

RTL 7, 00.00 - 02.10u

In 1977 sprak de Britse talkshowhost David Frost in vier lange sessies met voormalig president Nixon. Er stond veel op het spel. Zo wilde de vorig jaar overleden Frost bewijzen dat hij meer kon dan breed grijnzend entertainmentprogramma’s presenteren: het doel was om voormalig president Nixon – de schrik van liberaal Amerika – een bekentenis te ontlokken over zijn actieve rol in het bedekken van de Watergate-inbraken. De in 1974 afgetreden Nixon beoogde zijn door het Watergateschandaal geschonden blazoen op te poetsen, in de hoop weer in de politiek te kunnen terugkeren. Hoe het ook alweer zat met Watergate legt de film in de proloog razendsnel uit.

Ron Howard filmt de voorbereiding op de interviews en de gesprekken zelf als een bokswedstrijd, vol intimidatie, bluf en vooral draaiend om de vraag wie er als eerste knock-out gaat: lichtgewicht Frost of bullebak Nixon. In één scène lijkt het zelfs alsof Nixon en Frost handdoekjes om hun nek dragen, maar het zijn de witte papieren doekjes die bij het opdoen van make-up voor televisieoptredens over de kleren worden gelegd om vlekken te voorkomen. Sterk beeld, mooi gevonden.