De twee Cyprussen gaan weer praten over hereniging

De Cypriotische president Nikos Anastasiades en de Turkse-Cypriotische leider Dervis Eroglu gaan proberen het eens te worden over hereniging.
De Cypriotische president Nikos Anastasiades en de Turkse-Cypriotische leider Dervis Eroglu gaan proberen het eens te worden over hereniging. Foto AFP / Stavros Ioannides

Grieks- en Turks-Cyprioten hervatten volgens persbureau AP volgende week hun overleg over de hereniging van het eiland. De beide kampen zijn het eens geworden over de uitgangspunten van de vredesbesprekingen, meldde het Turkse Noord-Cyprus vanavond.

De Turks- en Grieks-Cyprioten van het etnisch verdeelde mediterrane eiland kibbelden maandenlang over de gezamenlijke verklaring van uitgangspunten. Nu die er ligt, kan het herenigingsoverleg begin komende week een nieuwe ronde ingaan, aldus het Noorden.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld. Het Turkse leger bezette toen het noorden van Cyprus nadat voorstanders van eenwording met Griekenland in de mediterrane eilandstaat de macht hadden gegrepen. Alleen Turkije erkent de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’. De twee kanten gingen halverwege 2012 onverrichter zake uiteen en braken toen het overleg af.