Cross-Linx, dino’s in Limburg en bliepjes van Anamanaguchi

De pizzapunt die de Amerikaanse chiptuneband Anamanaguchi de ruimte in stuurde met het geld dat ze met crowdfunding voor het album Endless Fantasy ophaalden.
De pizzapunt die de Amerikaanse chiptuneband Anamanaguchi de ruimte in stuurde met het geld dat ze met crowdfunding voor het album Endless Fantasy ophaalden. Screenshot Youtube.com

Hallo Vrijdag? Spreekt u mee. Is het al weekend? Nou, bijna. Is er nog wat te doen? Nou en of: je kunt vanavond dansen op bliepjesmuziek, naar het zuiden voor een selfie met Truui de T-Rex, of ideeënkunst halen op een kunstbeurs.

CONCERT // Anamanaguchi

vrijdag 7 februari, 20u, 11 euro (excl. lidmaatschap), Melkweg, Amsterdam

Chiptune, de kunst van muziek maken met (gehackte) oude spelcomputers als de Nintendo Entertainment System (NES) en de Game Boy, wint terrein. Eén van de bands die zichzelf – mede dankzij een belachelijk succesvolle Kickstartercampagne – in de kijker heeft weten te spelen is de hyperactieve rockband Anamanaguchi (Brooklyn, New York). Ze klinken als blije powerpop meets duizend fluoriscerende eenhoorns.

Vorig jaar speelde de band voor het eerst in Nederland, en wel op het chiptunefeestje Eindbaas in Utrecht. Eindbaas brengt sinds 2009 bliepjesmuziek aan de man, en is wegens groeiend succes nu ook uitgebreid naar de Amsterdamse Melkweg. Vanavond doen ze een dj-set bij de show van Anamanaguchi.

Nog even over die destijds twee na succesvolste Kickstartercampagne ooit: in plaats van de benodigde 50.000 dollar haalde de band ruim 280.000 dollar op. De titel van het album blijkt toepasselijk want met eindeloos veel geld heb je natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden en kun je eindeloos je fantasie z’n gang laten gaan. Dus het eerste dat de band deed met de opbrengsten was een pizzapunt de ruimte in sturen. Het resultaat stopten ze in de video voor de gelijknamige titeltrack ‘Endless Fantasy’:

Lees ook het interview met Anamanaguchi in nrc.next vandaag.

GAAN // Art Rotterdam

t/m 9 februari in de Van Nelle-fabriek, Rotterdam

De 15e editie van Art Rotterdam is dit jaar voor het eerst van de Wilhelminapier verhuisd naar de Van Nelle-fabriek in Rotterdam. NRC Handelsblad schreef gisteren dat er “opvallend veel ideeënkunst” is op deze editie van de Rotterdamse moderne-kunstbeurs:

“In de New Art Section, met solo’s van hip en jong talent, tref je de meest recalcitrante kunst. Zoals bij de minimalistisch ingerichte galerie van Maria Stenfors uit Londen, waar twee mensen gefascineerd staan te kijken naar een ordinaire gele emmer. „Hij was eerst zwart, maar de kunstenaar heeft hem geel gespoten”, zegt de galeriehouder.”

Er is uiteraard nog veel meer te doen dan alleen kunst kijken en/of kunst kopen. Het tijdschrift Kunstbeeld organiseert vanavond een speciale avond met lezingen (o.a. hoe je een kunstcollectie aanlegt) en een diner. Bezoekers die bijzonder willen overnachten kunnen een slaapplek boeken bij een Rotterdamse kunstenaar. Je weet pas bij wie je terecht komt als je geboekt hebt.

Bekijk een impressie van Art Rotterdam 2013:

DOEN // Bowlen in Trouw

vrijdag 7 februari t/m zondag 2 maart, Trouw Amsterdam

Ze hebben het niet alleen bedacht, ze hebben het ook gewoon gedaan: je kunt vanaf vandaag bowlen in Club Trouw. In samenwerking met Club Lebowski staat er nu een bowlingbaan in de hal van de Amsterdamse nachtclub. Het credo ‘omdat het kan’ werd nog nooit zo goed besteed. Film- en bowlliefhebbers weten natuurlijk dat Lebowski en bowlen elkaar nauw raken vanwege de film The Big Lebowski (1998) van de gebroeders Coen.

Disclaimer: van dinsdag tot zaterdag tussen 18-23u betaal je, tijdens de clubnachten mag je er gewoon op, maar wel maximaal 20 minuten. Ter bowlinspiratie kijkt u het volgende bowlfragment:

GAAN // Dino Experience

t/m 26 oktober, Limburgs Museum, Venlo

Ouders, voor een selfie met een dino moet uw kind dit weekend in Venlo zijn. Want hoewel de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden uitstierven, is T-Rex Truui de beroerdste niet om voor het museum met je op de foto te gaan. Maar u mag natuurlijk ook zelf met Truui op de foto. Zou het maken van een selfie met een T-Rex de ultieme Dino Experience zijn van het Limburgs Museum?

Naast selfies nemen kun je ook achttien levensgrote geanimeerde dino’s in hun natuurlijke habitat zien: van de stegosaurus tot de triceratops, en je leert er van hun evolutie tot leefgewoontes. In het tekenatelier kun je zelf dino’s tekenen en in de opgraafruimte kun je dinobotten opgraven.

Hier doet een medewerker van het museum alvast voor hoe je zo’n selfie neemt:

Foto Facebook / Limburgs Museum

FESTIVAL // Cross-Linx

vrijdag 7 februari, Muziekgebouw Eindhoven; zaterdag 8 februari, Oosterpoort Groningen, kaarten 35 euro (excl. servicekosten)

Het rondreizende muziekfestival Cross-Linx biedt muziekliefhebbers sinds 2000 een mix van muziekstijlen als indiepop, klassiek, folk, rock en avant-garde. Muziekredacteur Hester Carvalho schrijft vandaag in nrc.next over het optreden van de IJslandse componist en multi-instrumentalist Ólafur Arnalds eerder deze week:

“Omgeven door het grote gezelschap van Philharmonie Zuidnederland én zijn eigen strijkkwartet, creëerde Arnalds een gevarieerd geheel met langzaam aanzwellende elektronische ritmes. Die echoënde beats als vertraagd geweervuur, met gedisciplineerde strijkers, waren indrukwekkend.”

Andere artiesten die nog te zien zijn vanavond in Eindhoven en morgenavond in Groningen zijn o.a. harpiste Lavinia Meijer, José González en My Brightest Diamond.