Bosnische betogers steken overheidsgebouw in brand

Woedende betogers hebben vandaag in de Bosnische stad Tuzla een overheidsgebouw bestormd en in brand gestoken. De demonstranten protesteren al sinds woensdag tegen de hoge werkloosheid, de corruptie en het graaigedrag van de politieke elite.

Demonstranten bij het overheidsgebouw in Tuzla dat ze in brand hebben gestoken.
Demonstranten bij het overheidsgebouw in Tuzla dat ze in brand hebben gestoken. Foto Reuters / Dado Ruvic

Woedende betogers hebben vandaag in de Bosnische stad Tuzla een overheidsgebouw bestormd en in brand gestoken. Dat meldt persbureau AP. De demonstranten protesteren al sinds woensdag tegen de hoge werkloosheid, de corruptie en het graaigedrag van de politieke elite. Bijna veertig procent van de Bosnische beroepsbevolking heeft geen werk.

De protesten zijn ondertussen over heel Bosnië verspreid. In tientallen steden wordt gedemonstreerd. Niet alleen in Tuzla, maar ook in Zenica en in de hoofdstad Sarajevo bekogelden duizenden betogers overheidsgebouwen met stenen. Bij schermutselingen met de politie vielen tientallen gewonden. Woensdag waren dat er al 130, het merendeel door traangas.

In Tuzla ging het mis door het faillissement van vier geprivatiseerde staatsbedrijven. De grote werkgevers waren door de staat van de hand gedaan, maar werden vervolgens uitgekleed en opgesplitst. Ze gingen failliet en talloze werknemers stonden onbetaald op straat.