Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Bewaarplicht webdata is nutteloos

De politie heeft weinig kennis van webverkeer en vraagt daarom maar zelden gegevens op bij providers.

Het massaal bewaren van gegevens over wie met wie e-mailt en welke websites burgers bezoeken, draagt amper bij aan de opsporing van criminelen. Dit staat in een nieuw rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van Justitie. Sinds 2009 zijn telecomaanbieders verplicht het bel- en internetgedrag van hun klanten te bewaren, zodat opsporingsdiensten kunnen zien met wie verdachten contact hebben gehad. Het gaat niet om de inhoud van de gesprekken en e-mails, alleen om de contacten die zijn gelegd en vanaf welke locatie dat is gebeurd.

Een reden dat de gegevens van weinig waarde zijn voor de politie is dat veel Nederlanders gebruikmaken van Amerikaanse diensten als Whatsapp, Facebook en Gmail. Die bewaren hun data in de VS en vallen daarom buiten de Nederlandse bewaarplicht. De gegevens zijn wel via rechtshulpverzoeken toegankelijk, maar dat gebeurt nauwelijks.

Informatie die wel in Nederland wordt bewaard, werd in 2012 slechts 252 keer opgevraagd. Dat komt ook doordat de politie te weinig kennis heeft om de internetdata te interpreteren. „Hierdoor is een situatie ontstaan waarbij gegevens van burgers worden opgeslagen die niet of nauwelijks door opsporingsdiensten worden gebruikt”, schrijven de onderzoekers.

Het beperkt opvragen van informatie over het gedrag van burgers op internet staat in schril contrast met het massaal vorderen van gegevens over telefoonverkeer. Daarbij gaat het om wie met wie heeft gebeld, wanneer en waar. Dit soort informatie werd in 2012 ruim 56.000 keer opgevraagd, in 2011 was dat nog 49.000 keer. Met de gegevens wordt bijvoorbeeld onderzocht waar een telefoon zich bevindt die net is gestolen.

In 6.361 gevallen ging het om gegevens over een telefoonmast. Dan wordt onderzocht met welke zendmast de telefoon van een verdachte contact zocht, om te kijken of hij bij de ‘plaats delict’ in de buurt was. Daarvoor worden ook de nummers verzameld van de vele andere telefoons die met de mast in contact stonden.

Het aantal van 56.000 bevragingen betekent dan ook dat honderdduizenden telefoonnummers voor enige tijd in de politiebestanden zijn beland. Een politiemedewerker zegt daarover in het rapport: „Ik vind zelf dat met mastverkeersgegevens een zware privacyschending wordt gemaakt, omdat het 99,9 procent onverdachte mensen betreft.”

Volgende week reageert het ministerie in de Kamer op het rapport.