Belangrijk om te weten

Schrijfster Franca Treur werkte de afgelopen jaren aan een dikke pil, getiteld De woongroep, maar ze houdt ook van schrappen. Resultaat: de reeks ultrakorte verhalen X & Y, over relaties.

Illustratie Olivia Ettema

Lydia vindt het niet gezond dat Govert haar nog elke dag belt, een jaar nadat het uit is, maar ze is eraan gewend geraakt. Luisteren naar Govert hoort bij haar dag. Als tandenpoetsen, heeft ze wel eens tegen een vriendin gezegd, en die vriendin heeft dat weer tegen een andere vriendin gezegd, Stella.

Ook Stella praat regelmatig met Govert. In haar geval is zij het die hém opbelt, hij belt haar niet één keer.

De dag van zijn dood is Stella in Parijs. De oplader van haar telefoon ligt nog thuis. Om batterij te sparen heeft ze Govert de afgelopen dagen alleen gesms't.

Als Stella weer thuis is en van Goverts ongeluk hoort, belt ze het nummer van zijn ouders. Ze krijgt zijn moeder. Tranen wegslikkend vertelt ze over de band die ze hadden, hun bijna dagelijks contact.

Goverts moeder is blij met haar belletje. Hij had het altijd over jou.

Er blijkt een misverstand te zijn. Goverts moeder weet niet wie Stella is, ze denkt dat ze met Lydia spreekt.

Stella zucht. Met hem praten betekende niks voor Lydia, zegt ze. Niet meer dan tandenpoetsen. Ik heb haar dat zelf horen zeggen. Een klein leugentje, ze heeft dat niet zelf gehoord. Maar ze weet dat het waar is.

Als Stella weer belt, informeert Goverts moeder of Lydia naar de begrafenis komt. Je weet het immers niet met iemand die net zo tegenover hem stond als tegenover tandenpoetsen

Als u vindt dat het beter is van niet, dan geef ik dat aan haar door, zegt Stella.

Nee, zegt de moeder verbaasd.

Maar Stella hoort geen verbazing. Ze weet genoeg.

Je moet zelf bedenken wat je ermee doet, mailt ze Lydia. Maar ik heb met Goverts ouders gesproken. Ze hebben er wel moeite mee dat je naar de begrafenis komt. Het is niet vervelend bedoeld, maar het lijkt me belangrijk voor je om te weten.