Polare vraagt dinsdag uitstel van betaling aan

Foto ANP / Bas Czerwinski

Ondanks steun van ING en ABN Amro gaat de boekenbranche niet akkoord met een reddingsplan voor Polare. Eigenaar ProCures vraagt daarom dinsdag uitstel van betaling aan, waardoor er een faillissement dreigt. Theoretisch kan er voor die dag nog een oplossing komen, maar niemand bij het bedrijf gaat daar nog van uit.

Dat is vandaag bekend geworden tijdens een persconferentie in Bussum met Polare-commissarissen Cor Molenaar en Carel Bikkers. ING en ABN Amro zijn bereid om het reddingsplan te steunen, maar het Centraal Boekhuis (CB) - de belangrijkste leverancier - en de drie grootste uitgeefconcerns willen niet akkoord gaan. De vestigingen van Polare blijven dicht. De surseance geldt ook voor De Slegte.

‘Schuld ligt bij CB’

Dinsdag wordt er dus uitstel van betaling aangevraagd voor Polare. Mocht er voor die tijd alsnog een investeerder worden gevonden, dan is er nog steeds geen zekerheid. Er moet namelijk ook vertrouwen zijn van het CB, zegt commissaris Cor Molenaar. Hij is ‘misselijk van het geheel’:

“Ik zit hier als een geslagen man.”

Het CB zou de laatste twee dagen alle plannen hebben afgewezen zonder enige vorm van uitleg. De indruk bestaat dat de leverancier niet wil dat Polare blijft voortbestaan, aldus Molenaar.

De advocaat van ProCures, Arthur van der Kroef legt ook de schuld bij het trage handelen van het Centraal Boekhuis. Soms zelfs reageerde het CB niet. Volgens hem waren de banken wel bereid om snel te reageren. Hij spreekt van een kartel bij het CB. Volgens hem zijn het gebrek aan wil en de disfunctionerende markt de oorzaak van dat Polare de eindstreep niet gaat halen. Daardoor is er nu een belangrijk afzetkanaal verdwenen.

De commissarissen roepen de politiek op om in te grijpen en ‘het culturele erfgoed van de winkels niet verloren te laten gaan’. Ze vrezen voor een verdere verschraling van de lezersmarkt buiten de Randstad. Daarnaast moet de politiek een onderzoek instellen naar de macht van het CB en de drie uitgeefconcerns.

Levering was gestaakt

Polare verkeert al een paar weken in zwaar weer. Zo bestonden er twijfels over de kredietwaardigheid van het bedrijf. Half januari besloot het Centraal Boekhuis daarom niet meer te leveren aan Polare. Een paar dagen later werd de levering weer hervat.

Eind januari gingen alle twintig vestigingen echter alsnog dicht voor een strategische heroriëntatie. Door de sluiting waren crediteuren niet in staat om beslag te leggen op de inboedel van Polare. Er zouden een aantal partijen zijn om de keten over te nemen, zo bleek uit een interview van commercieel directeur Jan van de Wouw met RTL Nieuws:

“Wij zijn met twee partijen in gesprek. Ik kan niet zeggen wie het zijn, maar de gesprekken zijn serieus en al een tijdje aan de gang. Het betreft partijen die bereid zijn om extra kapitaal in onze organisatie te steken. U kunt denken aan 2 tot 3 miljoen euro.”

Vanochtend werd bekend dat een verhuurder van een pand in Leeuwarden mogelijk vandaag een faillissementsaanvraag had ingediend. In het gebouw zat eerst een vestiging van dochteronderneming De Slegte. Volgens de verhuurder heeft De Slegte drie maanden geen huur betaald. Aangezien De Slegte onder Polare valt, kan een faillissement van De Slegte gevolgen hebben voor alle bv’s daarboven, waaronder ook Polare. Tijdens de persconferentie is daar echter niks over gemeld.

In NRC Handelsblad verscheen vandaag een reportage over de toestand bij de boekhandel: ‘Een kerstboom vol boeken-bv’s’.