Banken in nood krijgen ‘zwaarder en indringender’ toezicht van overheid

Naar aanleiding van de problemen bij SNS Reaal zal er voortaan een ‘zwaarder en indringender’ toezicht op banken in nood komen. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto ANP / Martijn Beekman

Naar aanleiding van de problemen bij SNS Reaal zal er voortaan een ‘zwaarder en indringender’ toezicht op banken in nood komen. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op de aanbevelingen uit het vorige maand verschenen rapport over de redding van SNS Reaal. Mocht het in de toekomst nodig zijn om een bank met staatssteun te redden, dan dienen er duidelijkere eisen en voorwaarden te komen.

Alsnog trustee bij SNS

Zo adviseert het rapport om een overheidstrustee aan te stellen bij een bank in nood die enkel de overheid vertegenwoordigt, en niet ook de instelling zelf. Dijsselbloem onderschrijft dit advies en zegt dat er bij SNS Reaal alsnog een ‘monitoring trustee’ komt. Eerder was dat een commissaris, maar die moest letten op de belangen van de overheid en de bank zelf, iets wat conflicterend werkt.

Uit het rapport van oud-formateur Rein Jan Hoekstra en topfunctionaris Jean Frijns over de interventie bij SNS Reaal bleek dat het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank eerder hadden moeten handelen. De toenmalige minister van Financiën Wouter Bos had bijvoorbeeld al in 2008 kunnen ingrijpen bij SNS Reaal, toen het concern vroeg om 750 miljoen euro overheidssteun. Doordat niet gebeurde kon het bestuur op de oude voet doorgaan.

Kabinetsreactie Op Evaluatie Nationalisatie Sns Reaal (1)