Opinie

Balkenbrij

Met de zoekterm ‘hutje op de hei’ kwam ik via natuurhuisje.nl terecht op de Veluwe, in Epe. Het was de bedoeling dat ik twee hele dagen vooral níét zou werken. Maar ja, in de bezoekersmap van huisje zat een foldertje waarin de zelfslachtende slager van Oene zijn typisch Gelderse specialiteiten als kruudmoes en rolpens aanprees. En tsja, eten moesten we toch (dat is altijd het excuus).

„Goedemiddag slager, ik ben hier op vakantie en ik las in uw folder dat u echte Gelderse specialiteiten heeft”, opende ik vol verwachting. „Ja, ik weet niet waar u naar op zoek bent…” Moest ík de slager vertellen, wat zíjn specialiteiten waren (en ik zou dus juist niet werken). „Ik las over kruudmoes en rolpens”, probeerde ik.

Ja, voor kruudmoes zat ik natuurlijk tó-taal in het verkeerde seizoen. Die pap van gort, karnemelk en kervel met worst, spek en rozijnen is natuurlijk een uitgesproken zomergerecht. Rolpens hadden ze wel, maar die kookworst van het rund wordt al decennia niet meer in echte pens gerold. Ook niet echt spannend dus.

Uiteindelijk kwamen er twee flinke plakken balkenbrij van de snijmachine (ook typisch Gelders). Lekker bakken en met stroop op de boterham was het advies. Ik was eigenwijs en gebruikte maple syrup. Een gouden vondst.

Nu is ‘bak de balkenbrij en eet die met maple syrup’ een beetje een flauw recept. Dus daarom maar gewoon het recept voor balkenbrij. Uit Het perfecte varken, een uitermate onderhoudend boekje van Marcus Polman.

Kook de varkenskop in 4 uur gaar in water, tot het vlees van het bot valt.

Pluk de kop.

Maal het kopvlees, met de lever en het rugspek fijn in de vleesmolen.

Breng de bouillon rustig aan de kook.

Roer het gemalen vlees en de specerijen (allemaal gemalen) er goed door.

Roer lepel voor lepel de boekweit erdoor. Blijf roeren (dit is zwaar!) tot het mengsel ‘blub’ zegt en loslaat van de bodem.

Stort het in een ovenschaal die met koud water is omgespoeld. Laat het afkoelen en vervolgens twaalf uur opstijven in de koelkast.