Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Amerikaanse onderminister kritisch over aanpak Oekraïne: ‘fuck the EU’

De Oekraïense president Janoekovitsj begroet de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland. Uit een uitgelekt telefoongesprek uit ze kritiek op de manier waarop de EU de crisis in de Oekraïne aanpakt
De Oekraïense president Janoekovitsj begroet de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland. Uit een uitgelekt telefoongesprek uit ze kritiek op de manier waarop de EU de crisis in de Oekraïne aanpakt Foto AP / Mykhailo Markiv

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland is in verlegenheid gebracht door een uitgelekt telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev. Ze heeft daarin kritiek op de manier waarop de EU de crisis in Oekraïne aanpakt. Op een gegeven moment zegt ze: “Fuck the EU.

In het gesprek, dat op YouTube opdook, overlegt Nuland met ambassadeur Geoffrey Pyatt over een oplossing voor de regeringscrisis in Oekraïne. De drie oppositieleiders komen aan de orde. Deelname van oppositieleider Klitsjko aan een regering ziet Nuland niet zitten.

Vervolgens brengt Nuland het gesprek op ‘een nieuwe naam voor de UN-man’, wat ze besproken heeft met Jeff Feltman, de ondersecretaris-generaal van de VN. Ban Ki-moon zou akkoord zijn dat de persoon in kwestie, Robert Serry, maandag of dinsdag zou kunnen beginnen. De Nederlandse Serry, voormalig ambassadeur in Ierland, is de VN-gezant voor het Midden-Oosten.

Het gesprek tussen de twee, waarvan de BBC een transcriptie heeft, geeft een mooi inkijkje in de wijze waarop gedacht en gesproken wordt, niet alleen over de EU, maar ook over Rusland.

“So that would be great I think, to help glue this thing and have the UN help glue it, and you know, fuck the EU.”

Pyatt beantwoordt bevestigend:

“Exactly. And I think we’ve got to do something to make it stick together because you can be pretty sure that if it does gain altitude, the Russians will be working behind the scenes to torpedo against it.”

Nuland heeft inmiddels excuses aangeboden aan verschillende EU-partners voor het gezegde zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een reactie. De woordvoerder van het Witte Huis suggereerden dat Rusland de audio gelekt heeft omdat een Russische ambtenaar er voor het eerst over twitterde. De audio werd dinsdag al online gezet, maar ging gisteravond laat pas viral. Het gesprek dateert waarschijnlijk van eind januari.

Pyatt zelf deed er op twitter tamelijk luchtig over:

Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt Enjoying Dima’s tweet here in Kyiv. @DLoskutov #Ukraine http://t.co/C7h1JFCmls

Assistent EU-chef Ashton ergert zich aan Amerikanen

In een ander uitgelekt gesprek tussen Helga Schmid, assistent van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, en de EU-ambassadeur in de Oekraïne Jan Tombinski, klaagt Schmid weer over het feit dat de Amerikanen Europa bekritiseren dat de EU geen sancties wil steunen tegen de Oekraïne:

“Het is erg irritant dat de Amerikanen overal rondbazuinen dat de EU te soft is. Ik wilde zeggen dat je tegen de Amerikaanse vertegenwoordiging moet zeggen dat de EU helemaal niet soft is, we hebben juist een sterk statement gemaakt over Boelatov. (..) Ik wil niet dat je beschadigd wordt, het is oneerlijk dat ze het verdraaien.”

Daarop belooft Tombinski gelijk de kwestie aan te kaarten.

http://youtu.be/wla1gd6LX5g