Premier Rutte bij crisisoverleg Plasterk

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie beantwoordt op het Binnenhof vragen van journalisten.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie beantwoordt op het Binnenhof vragen van journalisten. Foto ANP

Premier Mark Rutte (VVD) is gisteravond bij overleg van de PvdA-top geweest. Ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) schoof aan bij het beraad, dat plaatsvond op het ministerie van Sociale Zaken van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Aangenomen wordt dat Rutte en Hennis bij het overleg waren vanwege het afluisterschandaal, dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in grote politieke problemen heeft gebracht.

De NOS meldde gisteren dat Plasterk vorig jaar door inlichtingendienst AIVD werd gewaarschuwd dat de informatie die hij op televisie gaf over NSA-afluisterpraktijken in Nederland onvolledig was. NRC Handelsblad meldde gisteren al dat minister van Defensie Hennis-Plasschaert Plasterk eind oktober heeft afgeraden zich te laten interviewen door Nieuwsuur. Niet alleen begaf Plasterk zich voor een deel op haar beleidsterrein, ook vond zij het te vroeg voor te stellige uitspraken.

Plasterk ging toch naar de studio. Daar sprak hij in lijn met zijn eerdere optredens: na de eerste onthullingen in de Britse krant The Guardian hield hij vanaf vorig jaar juni vol dat Nederlandse diensten niet werkten zoals de NSA bleek te doen. Gisteren bleek dat Plasterk het mis had. Het waren de Nederlandse veiligheidsdiensten die in ieder geval eenmaal 1,8 miljoen gegevens over Nederlandse telefoongesprekken onderschepten.

Een woordvoerder van de AIVD zegt dat het interview bij Nieuwsuur destijds zorgvuldig is voorbereid met Plasterk, met de informatie ,,die toen voorhanden was”. Ook een woordvoerder van Plasterk zegt dat wat de minister toen heeft gezegd, is overlegd met de inlichtingendienst.