Zaken

Begin jaren negentig – ik zal een jaar of vijf zijn geweest – zat ik ooit een hele middag op een zuurstokroze plastic tuinstoel onder de carport van mijn ouderlijk huis. Het was winter en het had flink gesneeuwd. Wat ziet die grote witte berg er appetijtelijk uit, moet ik hebben gedacht, want die dag

Begin jaren negentig – ik zal een jaar of vijf zijn geweest – zat ik ooit een hele middag op een zuurstokroze plastic tuinstoel onder de carport van mijn ouderlijk huis. Het was winter en het had flink gesneeuwd. Wat ziet die grote witte berg er appetijtelijk uit, moet ik hebben gedacht, want die dag probeerde ik bekertjes met sneeuw te slijten aan mijn buren.

„IJs te koop!” riep ik urenlang vol goede moed over het woonerf. Mijn verrukkelijke ijsjes kostten een dubbeltje, maar ondanks de scherpe prijzen viel de verkoop zwaar tegen.

Anno 2014 gaat het gelukkig een stuk beter met de zaken. Dankzij de website Thuisafgehaald.nl hoef ik niet meer op tuinmeubilair op de stoep plaats te nemen om mijn waren aan te bieden. Het scheelt natuurlijk ook dat ik tegenwoordig fatsoenlijke maaltijden kan bereiden, dat zal ongetwijfeld meespelen.

Zo’n twee keer per week kondig ik via de site aan welk gerecht ik ga maken en hoeveel porties ik over heb. Buren kunnen dan een bestelling plaatsen en het eten ‘s avonds komen ophalen. De afgelopen weken heb ik al een keer kippetjes gebraden, deelde ik flinke kommen met stevige erwtensoep uit en stond de tajine roodgloeiend.

Momenteel staat een hele grote pan met pompoensoep te pruttelen. Een oosterse variant, met romige kokosmelk, een pepertje en een beetje gember.

Je zou deze soep uiteraard helemaal zelf kunnen maken – zie daarvoor het recept van vandaag – maar er zijn vast lezers die geen zin hebben om te koken en heel toevallig ook nog eens in het midden van het land wonen. Ik heb nog een paar porties te vergeven, dus wie maakt me los?

Snijd de pompoen in stukken en hak de ui, knoflook, peper en gember klein.

Verhit een scheutje olie in een grote soeppan en fruit de groenten tien minuten op laag vuur. Voeg de warme bouillon toe tot de de groenten net onder staan en breng het geheel aan de kook.

Kneus het citroengras en leg in de soep. Laat de soep zeker een half uur zachtjes pruttelen tot de pompoen zacht is.

Vis de stengel citroengras weer uit de pan. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde substantie. Voeg de kokosmelk toe.

Breng op smaak met peper en zout en schep de soep in diepe kommen.

Garneer met een beetje koriander en een schijfje limoen.

Voor zes personen: 1,5 liter groentebouillon 1 kg pompoen 1 ui 2 tenen knoflook 5 cm gember 1 stengel citroengras 1 kleine rode peper 400 ml kokosmelk koriander limoentje peper en zout