Opinie

Wisselgeld voor akkoordje tussen Europese fascisten

Telkens als ik boodschappen doe bij de Plus-supermarkt in mijn straat verbaas ik me over een sticker op de ruit: ‘Geen toegang voor consumenten met pet of capuchon’. Achter de kassa zitten veel meisjes met hoofddoekjes.

Natuurlijk heeft de Plus geen hekel aan hoofdbedekking. Een oude man met geruite Engelse pet wordt er niet door vakkenvullers tegen de vloer gewerkt. De sticker hangt er alleen om een aanhoudingsgrond te hebben, om groepjes jongeren te kunnen aanspreken die zich verdacht gedragen. En daarbij komt het heel mooi uit dat die vaker bontkraagjes en petten dragen.

Iets vergelijkbaars zag je toen de PVV ongekend streng tekeerging tegen homogeweld. De grote denker van die partij, Martin Bosma, zei in een Kamerdebat in 2011: „Goed dat de strafmaat van anti-homogeweld omhoog gaat. Maar 25 procent erbij is niet echt de moeite. Nederlandse straffen, daar ligt niemand wakker van. Nee, gay-bashers met een buitenlands paspoort moeten gewoon het land uit. Onmiddellijk, dezelfde dag nog. Waarom zouden we de homo-meppende bontkraagjes en opgeschoren hoofdjes in Nederland moeten laten?”

Als je niet beter wist, ging je denken dat elke PVV’er een COC-ledenpas had. Maar iedereen wist juist wél beter. Het was zonneklaar dat het Bosma niet om die homo’s ging, maar om het kunnen uitzetten van moslims. En daarbij kwam het heel mooi uit dat die vaker homo’s sloegen. Eindelijk een aanhoudingsgrond.

In deze dagen zijn homorechten zoiets als groene stroom, privacy en gezond eten. Je weet dat je er meer aan zou moeten doen, maar soms schiet het er gewoon even bij in.

Zoals afgelopen dinsdag in het Europarlement. De PVV onthield zich van stemmen bij een voorstel voor een Europees actieplan tegen homofobie. De nieuwe vrienden met wie er Europabreed een groot nationalistisch front tegen een breed Europa moet komen, stemden namelijk allemaal glashard tegen. Marie Le Pen van het Front National is openlijk homofoob. En Filip de Winter van het Vlaams Belang betoogde op Wereld Aids Dag 2010 dat de beste preventie tegen aids ‘het investeren in duurzame, heteroseksuele relaties’ was. De homobelangen die in 2011 nog voorwendsel waren, zijn voor de PVV nu wisselgeld voor het akkoordje tussen de Europese fascisten.

Met homo’s kun je, kortom, alle kanten op.

En de PVV is niet de enige die dat begrijpt. Wie hebben we de laatste weken niet allemaal hoog van de toren horen blazen over homorechten? Artiesten, staatslieden, dichters en dansmeisjes. Wat ooit voor ‘het milieu’ gold, geldt nu voor ‘de homorechten’: je hoeft het woord maar uit te spreken en je bent al een halve heilige.