Wilders: bewijs vertrek EU voordeliger dan blijven - ‘aannames te betwisten’

PVV-leider Geert Wilders met het 'NExit'-rapport tijdens de presentatie in Nieuwspoort.
PVV-leider Geert Wilders met het 'NExit'-rapport tijdens de presentatie in Nieuwspoort. Foto ANP / Koen van Weel

Volgens PVV-leider Geert Wilders vormt het rapport van het onderzoeksbureau Capital Economics over het vertrek uit de Europese Unie de uitweg uit de crisis. Dat zei hij vanochtend tijdens de presentatie van het rapport in Den Haag.

In het rapport concludeert het bureau dat het verlaten van de Europese Unie de Nederlandse economie de komende tien jaar 10 procent extra groei kan opleveren. Door het wegvallen van regels en verplichtingen van de EU zou Nederlander gemakkelijker handel kunnen drijven met landen buiten de EU. Ook zou Nederland geen geld meer hoeven afdragen aan noodlijdende EU-partners.

Onderzoek betaald uit subsidiepot PVV

In november vorig jaar meldde nrc.nl dat Capital Economics vorig jaar zomer verwachtte circa 270.000 euro voor het onderzoek bij de PVV in rekening te brengen. Dat kwam naar voren uit vertrouwelijke correspondentie tussen de PVV en het bureau die in bezit is van NRC Handelsblad.

De PVV liet daarna in informele contacten met de ambtelijke dienst van de Tweede Kamer nagaan of deze kosten betaald mogen worden uit de subsidie die de PVV ontvangt voor ondersteuning van de Kamerfractie. De Kamer bleek bereid dit toe te staan, mits de PVV het onderzoek niet als campagnemateriaal gebruikt.

‘Het beste nieuws in jaren’

Wilders:

“Dit rapport is het beste nieuws in jaren. Het bewijst dat een vertrek uit de EU veel voordeliger is dan blijven aanmodderen in de EU en het biedt Nederland ook een uitweg uit de crisis.”

De PVV-leider erkent dat er risico’s zijn verbonden aan een vertrek uit de EU. “Eerlijk is eerlijk: er zijn ook nadelen, zoals de transitiekosten.” Maar volgens Wilders en Capital Economics zijn deze relatief laag en beheersbaar. Wilders: “In ieder geval wegen ze niet op tegen de enorme voordelen in economische en financiële zin.”

Wilders riep daarom opnieuw op om uit de EU te stappen:

“We laten ons niet langer onder de voet lopen door de EU. Nederland moet weer baas worden over het eigen geld, de eigen begroting, de eigen grenzen en de eigen toekomst.”

Het onderzoek is uitgevoerd door Capital Economics, dat in 2012 een prestigieuze prijs ontving voor onderzoek naar uittreding uit de euro.

Aannames te betwisten

Volgens politiek redacteur Derk Stokmans zijn de conclusies van het rapport wel gebaseerd op een aantal betwiste aannames:

“PVV-leider Geert Wilders was tevreden over de resultaten van het vandaag gepresenteerde onderzoek. Overigens berichtte deze krant eerder dat het bureau bij aanvang in een email aan Wilders al aangaf „vrijwel overtuigd” te zijn dat de studie „zal laten zien dat uittreding (uit de EU) voordelig voor Nederland zal zijn”.

Deze resultaten gaan uit van een aantal betwiste aannames. Zo gaat het bureau er in het optimistische scenario van uit dat Nederland in uittredingsonderhandelingen met de EU dezelfde status als Zwitserland zou kunnen verkrijgen, dat grotendeels toegang tot de interne markt van de EU heeft. De vraag is of Nederland door de overgebleven EU-landen erg welwillend tegemoet zou worden getreden.

Een andere te betwisten aanname is dat EU-regulering 4 procent van het bnp kost, en dat deze reguleringskosten zouden wegvallen bij uittreding. Overigens zou Nederland in het ‘Zwitserland-scenario’ de regels voor productstandaarden en vrije concurrentie moeten aanhouden.”

Dijsselbloem: herkenbaar standpunt, ziet niks in het plan

In een reactie tegenover de NOS zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat hij niks ziet in de conclusies van het rapport. De minister noemt het een “herkenbaar standpunt, waar zo nu en dan een rapport bij wordt besteld”.

Dijsselbloem benadrukt dat Nederland een sterk land is en het grootste deel van de handel gericht is op Europese landen. “Als er één land belang heeft bij een sterke Europese economie, dan is het Nederland.”