‘VS gaan controversieel drone-programma in Pakistan terugschroeven’

Foto Reuters / Kevin Lamarque

De regering-Obama zal de inzet van drones tegen terroristen in Pakistan gaan beperken. Het is de bedoeling op termijn het controversiële programma helemaal te beëindigen, nog voor het einde van de termijn van de huidige Pakistaanse premier Nawaz Sharif. Dat hebben hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen gezegd tegen hun Pakistaanse collega’s, schrijft The Wall Street Journal vandaag.

Geen kwestie zet de relatie tussen Pakistan en de Verenigde Staten al jaren zo onder druk als de aanhoudende drone-aanvallen van de CIA op doelen in Pakistan langs de grens met Afghanistan. Voor de VS is het gebruik van drones in Pakistan cruciaal, want met de aanvallen is de afgelopen jaren al menig talibanleider uitgeschakeld.

Miljoenen Pakistanen zien de drone-aanvallen als een schaamteloze inbreuk op de soevereiniteit van hun land, die veel onschuldige mensen het leven kost. Premier Nawaz Sharif hamert er al sinds zijn aantreden vorig jaar mei op dat het afgelopen moet zijn.