Verkoop rommelhypotheken ING levert staat 1,4 miljard winst op

Foto ANP / Robin Utrecht

De verkoop van de Alt-A-hypotheken van ING heeft de Nederlandse overheid in totaal 6,6 miljard euro opgeleverd. Daardoor maakt de staat een winst van 1,4 miljard euro, een resultaat dat 600 miljoen euro hoger ligt dan verwacht.

Minister Dijsselbloem (Financiën) schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Het geld mag volgens de begrotingsregels niet gebruikt worden voor het sluitend maken van de Nederlandse begroting.

Verkoop in drie veilingen

ING kwam in 2008 in de problemen door de zogenoemde Alt-A-hypotheken: risicovolle leningen die waren verstrekt in de VS. Toen de huizenmarkt daar in een diepe crisis terechtkwam, nam de vrees toe dat het aantal wanbetalers ook zou toenemen. De portefeuille werd als waardeloos gezien en gevreesd werd voor een enorme aanslag op het vermogen van de bank. Eerder had de instelling al 10 miljard euro kapitaalsteun gekregen van de Nederlandse staat.

Daar geen enkele andere partij de hypotheken wilde overnemen, kwam de Nederlandse staat ING te hulp door met een lening garant te staan voor 80 procent van de risico’s op deze hypotheken. In november vorig jaar werd besloten tot het verkopen van de portefeuille. Dat gebeurde door drie veilingen te houden.

Het aantal wanbetalingen blijkt nu echter mee te vallen, en ook het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt heeft geholpen bij het realiseren van een hogere winst bij de verkoop van de Alt-A-hypotheken.

Brief Inzake Veiling Alt a Portefeuille