Sony verkoopt pc-tak, schrapt 5.000 banen - voorlopig geen Vaio-laptops

Foto EPA / Dai Kurokawa

Sony verkoopt zijn pc-tak en het laptopmerk Vaio aan een groep investeerders en schrapt daarnaast 5.000 banen. Dat heeft de fabrikant vanochtend bekendgemaakt. De Japanse elektronicagigant wil zich gaan toeleggen op het produceren van smartphones en tablets.

De investeerders zullen in eerste instantie pc’s gaan verkopen op de Japanse markt. Maar ze zien ook mogelijkheden voor uitbreiding naar andere landen. Dit betekent dat er na de overname voorlopig geen Vaio-laptops meer zullen worden verkocht. Sony is een relatief kleine speler op de computermarkt en verkocht op zijn hoogtepunt zo’n 8,7 miljoen pc’s.

Daarnaast voert Sony veranderingen door binnen de tv-divisie; deze wordt ondergebracht bij een onafhankelijk dochterbedrijf. Ook met de tv-tak van Sony gaat het niet goed. In 2011 kondigde het bedrijf maatregelen aan om de divisie weer winstgevend te maken, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Vanwege de veranderingen binnen het bedrijf schrapt Sony zo’n 5.000 banen. Het gaat om 1.500 banen in Japan en 3.500 internationaal. Hoeveel de investeerders betalen voor de pc-tak is niet bekendgemaakt; volgens geruchten gaat het om zo’n 400 miljoen dollar.