Schaatsende veelvraat Ter Mors draagt vlag bij opening Sotsji

Schaatsster Jorien ter Mors draagt morgen de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ter Mors komt bij de Spelen op alle afstanden van het shorttrack in actie én op de 1.500 meter bij het langebaanschaatsen.

Ter Mors viert het winnen van de titel op de 1.500 meter shorttrack op het EK in Berlijn vorige maand in Berlijn.
Ter Mors viert het winnen van de titel op de 1.500 meter shorttrack op het EK in Berlijn vorige maand in Berlijn. ANP-EPA / Thomas Eisenhuth

Schaatsster Jorien ter Mors draagt morgen de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ze komt bij de Spelen op alle afstanden van het shorttrack in actie én op de 1.500 meter bij het langebaanschaatsen.

De 24-jarige Enschedese zou ook nog in actie kunnen komen bij de ploegenachtervolging op de langebaan. Op de Europese Kampioenschappen shorttrack in Berlijn won ze eerder dit jaar op diverse afstanden goud. Op de WK in 2013 veroverde ze al brons en zilver.

“Ter Mors is de sportvrouw met het drukste programma van allemaal. Zij wil in Sotsji geschiedenis schrijven met medailles op de langebaan én in het shorttrack. Maar die ambitie kon ze in het haar overvolle kwalificatiemaand al bijna overboord zetten toen ze ziek werd. Het kostte een waardevol olympisch ticket op de 3.000 meter (langebaan).” - NRC-redacteuren Maarten Scholten en Rob Schoof vanuit Sotsji.

Bob de Jong gold als grootste kandidaat voor het dragen van de vlag. De 37-jarige Zuid-Hollander doet in Sotsji voor de vijfde keer mee aan de Olympische Winterspelen. Hij won in 1998 bij de Spelen in Nagano al zilver op de 10 km. Acht jaar later veroverde hij goud op die afstand en vier jaar geleden in Vancouver pakte hij het brons.