Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

PVV-onderzoek: verlaten EU brengt welvaart

Geert Wilders eind vorig jaar met de Groen-Geile Scheuâhkalendâh.
Geert Wilders eind vorig jaar met de Groen-Geile Scheuâhkalendâh. Foto ANP / Martijn Beekman

Het verlaten van de Europese Unie kan de Nederlandse economie de komende tien jaar tien procent extra groei opleveren. Dat concludeert het bureau Capital Economics dat de gevolgen van het verlaten van de EU in opdracht van de PVV onderzocht. Het rapport wordt vandaag gepresenteerd.

Door het wegvallen van regels en verplichtingen van de EU zou Nederlander gemakkelijker handel kunnen drijven met landen buiten de EU. Ook zou Nederland geen geld meer hoeven afdragen aan noodlijdende EU-partners.

Door minder te bezuinigen zou de economie op korte termijn harder groeien. De onderzoekers nemen wel aan dat andere Europese landen net zo veel zaken met Nederland blijven doen als nu het geval is. Dat is volgens PVV-leider Geert Wilders een reële aanname omdat die landen daar ook belang bij hebben en omdat Nederland de toegangspoort tot Duitsland is.

Wilders wijst er vanochtend in het AD en bij de NOS op dat het niet slechts om de mening van de PVV gaat, maar om de mening van een ‘gerenommeerd bureau’. “Zo’n bureau gooit zijn naam niet te grabbel door zich voor een politiek karretje te laten spannen”, zegt hij in het AD. Wilders ziet het rapport volgens de NOS als een belangrijk wapen om politieke steun te krijgen voor het verlaten van de EU. (Novum)

Gisteren checkte nrc.next de stelling ‘een meerderheid van de Nederlanders wil uit de EU stappen’. Dit zou de belangrijkste uitkomst zijn van een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de PVV. Conclusie van nrc.next: onwaar. Bekijk de next.checkt hier (gratis voor abonnees).