Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ook omkoping door Ballast Nedam voor bouwprojecten Suriname

De Coppenamebrug over de Coppename Rivier die is aangelegd door Ballast Nedam.
De Coppenamebrug over de Coppename Rivier die is aangelegd door Ballast Nedam. ANP / Ed Oudenaarden

De schikking die bouwbedrijf Ballast Nedam eind 2012 trof voor het betalen van steekpenningen, heeft ook betrekking op bouwprojecten in Suriname. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak vanmiddag in NRC Handelsblad.

Tot nu toe was alleen bekend dat Ballast Nedam met het Openbaar Ministerie (OM) schikte in verband met “betalingen aan buitenlandse agenten” in Saoedi-Arabië. Het bedrijf betaalde 17,5 miljoen euro, waardoor een mogelijke rechtszaak vermeden werd. Accountantskantoor KPMG schikte recenter, in december, voor 7 miljoen euro vanwege het verhullen van die buitenlandse betalingen.

Zware onderhandelingen

De zaak is nog niet gesloten. Er lopen nog “zware onderhandelingen” tussen het OM en de toenmalige financieel adviseur van Ballast Nedam in Suriname, Rob A. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong.

Het bouwbedrijf betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden om twee bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar toenmalig president Jules Wijdenbosch en zijn toenmalig adviseur van staat Desiré Bouterse – nu president van Suriname. Dat bevestigen verschillende bronnen die anoniem willen blijven. Al vanaf het gunnen van de opdracht in 1997 gaan er geruchten over omkoping door Ballast Nedam in Suriname. Wijdenbosch en Bouterse waren gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Spong: Wijdenbosch en Bouterse getuige

Het OM beschuldigt voormalig financieel adviseur A. van witwassen. Spong verwacht dat binnen enkele weken geschikt kan worden. Mocht het alsnog tot een rechtszaak komen, dan kan dat volgens Spong politieke gevolgen hebben.

“Mijn cliënt zal er niet voor terugschrikken Wijdenbosch en Bouterse op te roepen als getuige.”

Het OM wil in een reactie niet meer zeggen dan dat het om betalingen aan “buitenlandse agenten” gaat. Wel zegt een woordvoerder dat het “in het algemeen” vaker gebeurt dat meerdere feiten in één schikking worden afgehandeld. Ballast Nedam laat alleen weten dat “deze meer dan tien jaar oude zaak” met de schikking eind 2012 voor het bedrijf is gesloten. KPMG wil niets zeggen over “aard of herkomst” van de buitenlandse betalingen.

Opstelten verhinderde eerder schikking

Ook tegen enkele voormalige leidinggevenden van Ballast Nedam en tegen drie betrokken individuele ex-partners van KPMG loopt nog een onderzoek. Tegen de Ballast-leidinggevenden vanwege vermeende betrokkenheid bij omkoping, tegen de accountants vanwege de verdenking van het verhullen daarvan.

Eerder schreef NRC Handelsblad dat minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) verhinderde dat de drie accountants ook met het OM schikten, nadat ze al tot een schikkingsovereenkomst waren gekomen.