‘NOS biedt aanzienlijk meer voor voetbalrechten dan commerciëlen’

De NOS heeft een zeer hoog bod uitgebracht op de voetbalrechten van de Eredivisie.
De NOS heeft een zeer hoog bod uitgebracht op de voetbalrechten van de Eredivisie. Foto ANP Catrinus van der Veen

De NOS heeft een bod uitgebracht op de samenvattingen van de eredivisie dat miljoenen euro’s hoger ligt dan de commerciële zenders. Gisteren moesten de biedingen op de uitzendrechten binnen zijn bij Eredivisie Media & Marketing (EMM), het bedrijf dat alle voetbalrechten beheert.

Het Amerikaanse mediaconcern Fox van Rupert Murdoch is grootaandeelhouder van EMM. Volgens betrokkenen biedt de NOS tegen de 20 miljoen euro per jaar voor de samenvattingen. SBS en RTL zouden circa de helft hebben geboden. De commerciële omroepen noemen dat het maximum; met voetbal zou hooguit 7 tot 10 miljoen euro aan reclamegeld te verdienen zijn.

Daarvan moet nog 1,5 miljoen euro naar EMM, in de vorm van verplichte spotjes rond de samenvattingen. Voor EMM zijn de samenvattingen bijzaak; het wil vooral abonnees werven voor zijn betaalkanaal Fox Sports.

‘Voetbal houdt Publieke Omroep breed’

In de Tweede Kamer heeft het bod tot ophef geleid. VVD’er Elias twijfelde dinsdag openlijk of de publieke omroep hier wel ‘veel geld’ voor moet neertellen, terwijl de rest van Hilversum bezuinigt. Zo is minder geld over voor documentaires en drama.

NOS-directeur Jan de Jong zegt dat de NOS ‘net zo hard meebezuinigt’ als de rest van Hilversum.

“En dat doen we op de sportrechten.”

Hij zegt dat de NOS hooguit één groot voetbalcontract wil binnenhalen: het liefst de eredivisie, anders de Champions League.

“Alleen met voetbal blijft de publieke omroep echt breed, van iedereen.”

Minder voetbal is volgens De Jong minder STER-inkomsten en minder geld voor andere programma’s. De strijd om de voetbalrechten raakt de kern van het bestel. Moet de publieke omroep een brede taakopdracht houden? Of moet ze genres overlaten aan de commerciëlen?

Meer over de voetbalrechten vanmiddag in NRC Handelsblad