Nieuwe vogelgriep in China maakt eerste slachtoffer

Voor het eerst is bij mensen het vogelgriepvirus H10N8 aangetroffen. Eén vrouw is er inmiddels aan overleden.

In China is opnieuw een dodelijk griepvirus opgedoken, dat afkomstig is uit vogels. Een 73-jarige vrouw uit Nanchang in de centrale provincie Jiangxi overleed op 6 december aan een infectie met een nieuw type vogelgriep, H10N8. Op 26 januari werd bij een tweede grieppatiënt uit Nanchang een infectie met deze virusstam geconstateerd. Dat schrijven Chinese wetenschappers van het centrum voor infectieziekten in Hangzhou gisteren in het medische tijdschrift The Lancet.

Een infectie met vogelgriepvirus H10N8 is nooit eerder bij mensen gerapporteerd. Het virus is waarschijnlijk ontstaan door recombinatie van andere vogelgriepvirussen. De combinatie van H10 en N8 is in 2007 aangetroffen in het Dongtingmeer, en twee jaar geleden op een pluimveemarkt in de provincie Guangdong. Maar het H10N8 dat nu mensen besmet is stamt daar niet van af, en moet dus door een nieuwe combinatie zijn ontstaan.

Het Chinese team heeft zijn uiterste best gedaan om de infectieroute van de overleden vrouw te traceren. Vier dagen voor zij ziek werd bezocht zij een markt, waar zij een levende kip kocht, die zij niet zelf slachtte. De vrouw was hartpatiënt en leed aan een autoimmuunziekte. Wellicht heeft dat bijgedragen aan de snelle verslechtering van haar toestand. Negen dagen nadat zij koorts kreeg overleed zij. Mensen in haar omgeving bleken niet besmet en op de vogelmarkt werd het virus niet aangetroffen.

Het risico dat dit het begin is van een nieuwe grieppandemie moet niet onderschat worden, schrijven de onderzoekers. De eerste dode van het beruchte H5N1-virus viel al in 1997 in Hongkong, een half jaar voor het virus echt uitbrak en meer slachtoffers eiste. Het virus had zich aangepast aan zijn menselijke gastheer en kon relatief makkelijk van mens op mens overgaan. Vanaf 2003 heeft H5N1 648 infecties bij mensen veroorzaakt, met uiteindelijk 384 doden in 15 landen. Tijdige maatregelen kunnen voorkomen dat het met H10N8 ook zo uit de hand loopt.