Nee, onze rechters en straffen zijn niet mild

Zien Informatief

Bureau Rooijakkers & Verster

Ned.3, 21.35-22.30u

Een oude Amerikaanse auto, dynamische cameravoering, vormgeving die aan politieduo Starsky and Hutch doet denken; het zijn niet de elementen die je verwacht bij een programma over de rechtspraak.

Een serieus programma bovendien, dat de pretentie heeft zaken te onderzoeken die ‘krom lijken in het recht’. Presentatoren Art Rooijakkers en Lauren Verster onderzoeken breed levende vragen, in een zesdelige serie die vanavond begint met een aflevering over straffen. Te laag, te hoog, niet effectief: de strafmaat is inderdaad een onderwerp van ampel maatschappelijk debat, van de automobilist die een jongen in Den Haag doodreed en weg leek te komen met een taakstraf, tot Volkert van der G., die géén levenslang kreeg.

In vlotte gesprekken op ‘filmische’ locaties met daders, rechters en slachtoffers worden vragen behandeld als: welke straffen zijn effectief voor het terugdringen van recidive, welke straffen bieden slachtoffers genoegdoening? Uitputtend worden de vragen niet behandeld, maar hardnekkige misvattingen worden frank en vrij besproken, zoals dat Nederlandse rechters mild straffen (nee) en dat taakstraffen zinloos zijn (nee). Dat is pure winst.