Janoekovitsj ziet ‘compromissen’ als enige uitweg crisis

Demonstranten vandaag nabij het parlementsgebouw in Kiev.
Demonstranten vandaag nabij het parlementsgebouw in Kiev. ANP-EPA / Igor Kovalenko

Viktor Janoekovitsj heeft tegen de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken gezegd dat Oekraïne alleen via “dialoog en compromissen” uit de politieke crisis kan geraken.

De Oekraïense president ontmoette Victoria Nuland, met Europa en Azië in haar portefeuille, vandaag in Kiev om een oplossing te bespreken voor de anti-regeringprotesten. Onder meer politieke hervormingen en onderhandelingen tussen Janoekovitsj en de oppositie kwamen ter sprake.

Volgens Reuters meldt de president op zijn eigen website dat hij tegemoet wil komen aan de wensen van de oppositie. Die wil hervorming van de grondwet. Wel wil hij dat hierbij het constitutionele hof en het parlement betrokken zullen zijn.

Janoekovitsj zegde ook toe gevangengenomen activisten sneller op vrije voeten te stellen. De president staat voor een wet die dit alleen mogelijk maakt wanneer demonstranten openbare gebouwen niet langer bezetten.