Olifantenbeelden van aangespoelde slippers

Speelgoed, sleutelhangers, laptophoezen, deurmatten én reusachtige kunstwerken, dat maakt een Keniaans bedrijf van aangespoelde slippers. Foto’s van hun fleurige olifanten zijn momenteel overal op het internet te vinden.

Julie Church, was in 1999 natuurbeschermer bij het Wereldnatuurfonds toen ze de kust van de Indische Oceaan bezocht. „Ik zag schokkende hoeveelheden plastic. Daartussenin zaten kinderen speelgoed te maken van de restanten van slippers, aangespoeld uit het Midden-Oosten en zelfs Australië. Ik kwam op het idee hun moeders aan te moedigen hetzelfde te doen, voor verkoop op een kerstmarkt. Zo is Ocean Sole ontstaan.”

Eerst werkten de werknemers met takken en doornen, zoals de kinderen. Inmiddels komt er lijm aan te pas, al is het nog niet gelukt om een geschikte ecologische variant te vinden. De slippers hebben na een wasbeurt felle kleuren. Verf is onnodig.

Julie Church, een blanke Keniaanse, achterkleinkind van Europese kolonialisten, is vandaag de dag directeur van een recyclebedrijf dat zo’n 400.000 kilo aangespoelde slippers per jaar verwerkt. Het heeft zestig lokale werknemers in loondienst en biedt werkgelegenheid aan tientallen strandjutters.