Diederik Stapel maakt kunstdebuut met cartoon van zichzelf

Met zelfspot en fantasie werkt Diederik Stapel, de gevallen hoogleraar psychologie, aan een nieuwe carrière als kunstenaar. Samen met schrijver A.H.J. Dautzenberg is hij De Fictiefabriek begonnen, een cultureel samenwerkingsproject.

In De Fictiefabriek werken beiden aan een gelijknamige brievenroman en een toneelvoorstelling over de kracht van fictie. De roman zal eind augustus verschijnen bij uitgeverij Atlas-Contact, en NRC Handelsblad plaatste vanmiddag een voorpublicatie in het Cultureel Supplement. Stapel kreeg vorig jaar een straf opgelegd van justitie omdat hij ruim vijftig onderzoeken tijdens zijn werk als hoogleraar verzonnen bleek te hebben. Hij is uit de wetenschap getreden.

Beeld: Fictiefabriek - Diederik Stapel vertekent de werkelijkheid

In De Fictiefabriek staan ook tekeningen van Stapel: soms combinaties van bestaande beelden, die hij omschrijft als ‘vertekeningen van de werkelijkheid’. Maar hij maakt ook zelf tekeningen, zoals de cartoon van Piet de Dalskier: Diep in het dal; hoe weer omhoog? De naam Piet de Dalskier is een anagram van de naam Diederik Stapel.

“De verbeelding is Piets houvast,” schrijft Stapel in de voorgepubliceerde brieffragmenten. Schrijver Dautzenberg keert zich tegen realisme in de kunst:

“De hele kunstwereld wordt hier al jaren door geteisterd, de werkelijkheid als ideaal. Misschien kunnen Hollandse kunstenaars wel helemaal niet magisch of symbolisch denken. Het calvinisme zit te diep in ons verankerd.”

Dautzenbergs eerste toneelstuk De Wet, gemaakt voor toneelgezelschap Wunderbaum/KVS gaat 14 maart in Brussel in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in première. Zijn verhalenbundel ‘En dan komen de foto’s’ is net uit.