Kurt Rydl

„Ik heb in talloze Ring-producties gezongen, de rol van Hagen in Götterdämmerung alleen al tweehonderd keer. Maar helaas voor Milaan, Parijs, Stuttgart: deze productie van Pierre Audi, waarin ik Hagen én Hunding zing, is de beste. Het spectaculaire decor, dat je zo dicht bij het publiek brengt, is uniek. De regie is op de halve meter precies, en doet recht aan het tijdloze verhaal van de zoektocht naar liefde en macht. Ik zong mee vanaf de eerste opvoering zestien jaar geleden. Verbluffend genoeg is deze laatste opvoering exact hetzelfde, maar lijkt het geheel qua bezieling gegroeid. Deze Ring zou wereldwijd veel bekender moeten zijn. Praktische bezwaren zijn geen excuus: het decor past in het grootste theater van Salzburg. Maar de pr-afdeling van het Muziektheater is wat timide, ze zouden dit succes van de daken moeten schreeuwen. En Audi is zelf ook veel te bescheiden. Dat levert overigens wel ontspannen repetities op.”