‘Ik mocht Italië niet in’

Het Vaticaan heeft er voor gezorgd dat de Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown enige tijd niet welkom was in Italië. Het was voor hem „niet veilig” om het land te bezoeken.

Dat zegt Brown in het programma College Tour, dat morgenavond door de NTR wordt uitgezonden. De opname voor het programma, waarin de schrijver wordt geïnterviewd door Twan Huys en studenten, werd vorige maand gemaakt in het Rijksmuseum.

Na publicatie van zijn boek The Da Vinci Code (2003) werd Brown naar eigen zeggen tegengewerkt door het Vaticaan. „Ik werd vervolgd in verschillende vreemde rechtszaken. Een tijdje kreeg ik geen toestemming om naar Italië te gaan. Ik kreeg het advies dat het voor mij niet veilig was om te gaan.”

Huys toont zich verbaasd over de kennelijke banden tussen Vaticaan en Italiaanse autoriteiten. Brown: „Ik werd niet bedreigd, maar mijn advocaten adviseerden me om niet te gaan. Vanwege de rechtszaken zou ik het land misschien niet kunnen verlaten.”

Het was bekend dat het Vaticaan grote moeite heeft met Browns werk, maar niet dat er rechtszaken zijn aangespannen. Brown meldt hierover geen details.