Canadese ijsberen schakelen nu over op ei

Foto Steve Marson

Canadese ijsberen eten meer eieren en minder vlees. ’s Zomers ligt er minder zee-ijs in de Straat van Hudson (bij Noord-Quebec) en wordt het voor beren lastig om er op zeehonden te jagen. Ze scharrelen dan op het land hun kostje bij elkaar. Daarvan zijn eenden en zeekoeten de dupe: ijsberen roven vaker nesten leeg. Dat schreven biologen gisteren in Proceedings of the Royal Society B.

Ornithologen die in het Canadese Noordpoolgebied vogels tellen, zagen dat kolonies steeds vaker door ijsberen werden verstoord: in 2012 zeven keer zo vaak als in 1988. In diezelfde periode nam de ijsbedekking met twee maanden af. De biologen vragen zich af of de ijsberen voldoende energie halen uit een dieet van eieren en kuikens. Ze maken zich ook zorgen om de vogels. IJsberen vreten niet alleen hun eieren op, maar veroorzaken ook paniek in de kolonie.