‘AIVD en Hennis waarschuwden Plasterk’ - debat is dinsdag, Hennis uitgenodigd

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is vorig jaar door inlichtingendienst AIVD gewaarschuwd dat de informatie die hij gaf aan de Tweede kamer niet volledig of zelfs onjuist was. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond het ministerie.

Plasterk bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Plasterk bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zou vorig jaar door inlichtingendienst AIVD zijn gewaarschuwd dat de informatie die hij over vermeende NSA-afluisterpraktijken op tv gaf onvolledig was. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond zijn ministerie. RTL Nieuws meldt dat de AIVD tegen Plasterk heeft gezegd dat hij voorzichtig moest zijn met uitspraken over het NSA-dossier.

NRC Handelsblad onthulde vandaag al dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert Plasterk eind oktober heeft afgeraden zich te laten interviewen door Nieuwsuur. De minister ging toch, en verklaarde daar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA 1,8 miljoen telefoontjes tussen Nederland en de Verenigde Staten had geregistreerd. Gisteren bleek dat niet te kloppen.

‘Interview zorgvuldig voorbereid met AIVD’

Een woordvoerder van de AIVD zegt dat het interview bij Nieuwsuur zorgvuldig is voorbereid met Plasterk, met de informatie “die toen voorhanden was”. “Het zou eerder nieuws zijn als dat niet zo was.”

“We hebben niet gezegd dat hij met de informatie die hij had de Tweede Kamer verkeerd of onvolledig heeft geïnformeerd. Achteraf is gebleken dat wat hij in Nieuwsuur heeft gezegd niet klopt, zoveel is nu duidelijk.”

Ook een woordvoerder van Plasterk zegt dat hetgeen de minister heeft gezegd, is overlegd met de inlichtingendienst. “De informatie die gebruikt is, is in overeenstemming met de AIVD gebruikt.” De zegsman zei dat de berichten van RTL en NOS niet kloppen.

Bekijk hieronder het interview van Plasterk met Nieuwsuur:

Update 16:18

Om 17.45 uur staat in de Tweede Kamer een extra regeling van werkzaamheden gepland.

Onze chef politiek René Moerland liet weten dat de kans bestond dat het Kamerdebat dat dinsdag over de kwestie zou plaatsvinden naar voren zou worden gehaald. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

“Kamerleden kunnen het verzoek indienen om het debat vanavond te houden. Daar moet dan wel een meerderheid voor zijn in de Kamer. Het kan zijn dat het kabinet de druk na de laatste onthullingen zo groot acht en de onzekerheid niet nog vier dagen wil laten voortduren, dat er een meerderheid voor te vinden is.”

Update 18:06 De Tweede Kamer heeft de minister van Defensie Hennis-Plasschaert uitgenodigd het debat van dinsdag bij te wonen.

En toen kwam de Kamerbrief

Gisteren stuurden ministers Plasterk en Hennis-Plasschaert samen een brief aan de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat het toch allemaal anders lag dan Plasterk had gezegd. Volgens het kabinet heeft “aanvullende informatie” en “nader onderzoek” geleid tot de conclusie dat de 1,8 miljoen metadatarecords zijn verzameld door de Nederlandse diensten AIVD en MIVD “in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland.” De data zijn vervolgens met de VS gedeeld, aldus het kabinet.

Plasterk en Hennis in de brief:

De bedoelde grafiek wijst op circa 1,8 miljoen records metadata die door de Nationale Sigint Organisatie (NS0) zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland.

Plasterk moet dinsdag in de Kamer onder meer uitleggen waarom hij niet eerder heeft gemeld dat het de Nederlandse inlichtingendiensten waren die de telefoongesprekken registreerden. Ook moet hij uiterlijk maandag schriftelijke vragen van de Kamer hebben beantwoord.

Kamerleden reageerden vandaag al kritisch op het nieuws dat Plasterk advies van zijn collega op Defensie in de wind lijkt te hebben geslagen:

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Wel tamelijk uitzichtloos als waar is wat #NRC vanavond schrijft: ‘Hennis waarschuwde Plasterk’.
Twitter avatar lindavoortman Linda Voortman Gezien nieuwsuur en NRC is afwachten tot dinsdag wie er bij afluisterdebat moet zijn niet meer mogelijk. #groenlinks wil ook Hennis erbij

Hoe Plasterk verstrikt raakte in het NSA-dossier. Lees hier een beknopte tijdlijn.