Winstalarm Ballast Nedam: verlies 25 mln verwacht, 150 banen weg

Foto ANP / Lex van Lieshout

Ballast Nedam verwacht het afgelopen jaar tussen de 25 en 30 miljoen euro verlies te hebben gedraaid. Dat schrijft het bouwbedrijf vanochtend in een persbericht, waarin het een winstwaarschuwing over 2013 doet uitgaan. Ook schrapt het bedrijf dit jaar nog een 150 banen om de kosten te drukken. De koers van Ballast Nedam is in reactie op het nieuws vanochtend al met ruim 5 procent gezakt.

De definitieve jaarcijfers van Ballast Nedam zijn nog niet bekend; die komen op 8 maart. Maar het bedrijf waarschuwt dus nu al voor een flink verlies, waarvan tussen de 15 en 20 miljoen reorganisatiekosten en bijzondere afwaarderingen betreft. Om de financiële positie te versterken, wil Ballast in totaal 110 miljoen euro bij aandeelhouders en banken ophalen. Dertig miljoen wil het bedrijf ophalen bij zijn aandeelhouders door nieuwe aandelen uit te geven, tachtig miljoen komt uit nieuwe leningen die Ballast Nedam gaat afsluiten om de balans te verbeteren.

Het bouwbedrijf maakte in oktober al bekend dat 2013 waarschijnlijk een verliesgevend jaar zou worden. Tot die tijd rekende Ballast op een winst van vijftien miljoen euro. Over de hoogte van het verlies sprak het bedrijf zich nog niet eerder uit.

Nog eens 150 banen geschrapt

Ballast Nedam kondigde ook aan dit jaar naar verwachting nog eens 150 banen te moeten schrappen. De ontslagen vinden allemaal plaats in de bedrijfstak die zich op bouw en ontwikkeling richt, aangezien de omzet bij regionale bouwbedrijven blijft teruglopen. Ballast verwacht in dit segment ook in 2014 nog een omzetdaling en dringt met de ontslagen het totale aantal banen in ongeveer drie jaar tijd met een kwart terug.

Het bouwbedrijf had eind 2011 naar eigen zeggen nog vierduizend werknemers. Na de ontslagen in 2014 zullen daar nog krap drieduizend van over zijn, aldus Ballast. De nu aangekondigde herstructurering volgt op een ontslagronde eind vorig jaar, waarbij al 250 banen verloren gingen.