Weer milieuactivist Sotsji opgepakt

Foto EPA / Jan Woitas

Voor de tweede keer in drie dagen is in Rusland een activist opgepakt die voor de Ecologische Wacht Noord-Kaukasus actie voerde tegen milieumisstanden in Sotsji. Igor Chartsjenko is vijf dagen vastgezet, meldt persbureau AP. Vrijdag beginnen de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Chartsjenko - die milieuproblemen door de Spelen aan de orde wil stellen - werd in de regionale hoofdstad Krasnodar op straat opgepakt. Toen Chartsjenko zijn huis verliet, was zijn auto vernield, zo meldde zijn collega Olga Soldatova aan het persbureau. De politie pakte hem daarna op omdat hij politieorders zou hebben genegeerd. Volgens Soldatova is hij zonder advocaat berecht.

Maandag werd Jevgeni Vitisjko, eveneens lid van de milieubeweging voor Noord-Kaukasus, ook al opgepakt. Hij werd vastgezet wegens schelden op straat en veroordeeld tot vijftien dagen gevangenisstraf wegens ‘hooliganisme’. Over die arrestatie was al ophef: Vitisjko zou in een heel korte zitting zijn veroordeeld en verklaarde dat hij op het tijdstip dat hij volgens een getuige had staan vloeken, helemaal niet op die plek aanwezig was. De straf van vijftien dagen betekent dat Vitisjko gedurende het grootste deel van de Spelen niet in Sotsji kan zijn.

Volgens mensenrechtengroepen worden activisten en journalisten in de omgeving van Sotsji geïntimideerd en op opgeklopte aanklachten vastgezet.