Wawrinka toch niet het onverwachte cadeautje

„Stanislas Wawrinka was een onverwacht cadeautje dat nu ons toch weer uit de handen wordt getrokken”, zegt Richard Krajicek vlak nadat de Zwitser zich bij hem heeft afgemeld voor het ABN Amro-toernooi. De winnaar van de Australian Open had de grote publiekstrekker kunnen zijn vanaf volgende week in Ahoy. Hij zou een beenblessure hebben.

De Nederlandse toernooi-directeur voelde het slechte nieuws al een beetje aankomen. Wawrinka had in Melbourne al tijdens zijn overwinningsspeech laten doorschemeren dat hij na de Davis Cup rust zou nemen. „Ik hoopte dat hij daarmee een weekje bedoelde”, stelt Krajicek glimlachend.

Volgens Krajicek zijn afmeldingen op internationale tennistoernooien nu eenmaal onvermijdelijk. „Sterker nog”, zegt Krajicek desgevraagd. „Er is nog nooit een ATP-toernooi zoals in Rotterdam gespeeld zonder één enkele afmelding. Die primeur hadden wij in 2009 bijna, maar toen trok Robin Söderling zich op de woensdag van het toernooi alsnog terug.”

Het indoortoernooi van Rotterdam moest het al doen zonder wereldtoppers als Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray en Roger Federer. De Argentijn Juan Martin Del Potro is de enige grandslamwinnaar op het affiche van de 42ste editie. Krajicek denkt verder met tennissers als Tomas Berdych, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet en Gaël Monfils toch wel een goed deelnemersveld te hebben.