Zeven provincies ‘op termijn’

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil dat Nederland „op termijn” bestaat uit zeven provincies. Die toekomstvisie zal deel uitmaken van het wetsvoorstel voor de samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, zo bevestigt zijn woordvoerder. De fusie van die drie provincies moet in 2016 een feit zijn. In het regeerakkoord repte het kabinet nog van „vijf landsdelen” in 2025. Maar Friesland, Noord-Brabant en Limburg hoeven van de minister bij nader inzien niet te fuseren, zo zei hij vanochtend in De Telegraaf, vanwege ‘de sterke identiteit’ van die provincies. Zeeland moet met Noord-Holland gaan praten, Groningen met Drenthe, Gelderland met Overijssel. Mochten die provincies tegen fuseren zijn, dan is onduidelijk of de samenvoegingen zullen plaatsvinden. „Daar ga ik niet op in. Het betreft een visie voor de lange termijn”, zegt Plasterks woordvoerder. Wanneer de hervorming naar zeven provincies voltooid moet zijn, is onduidelijk. (NRC)